beats-solo-alkatreszekSok Beats fejhallgatót javítunk a szervizben, az utóbbi időben főleg a Beats Solo 2.0 népszerű. Ennek a fejhallgatónak többféle hibája is lehet, leggyakrabban a fejpánt kábel vagy a hangszóró sérül. Ebben a cikkben mutatnék pár érdekes fotót arról, hogy miként lehet szétszedni ezt a típust, illetve hogy milyen alkatrészei vannak.

A szétszedést a fülpárák eltávolításával kezdjük. A fülpárnákat vékony kétoldalú ragasztó tartja a helyén, ami leszedéskor sérül. Egyszer-kétszer még vissza lehet rakni, később pillanatragasztóval lehet rögzíteni. Illetve utángyártott fülpárna rendelésére is van lehetőség, amihez általában mellékelnek új tapadófelületet is. A fülpárna visszarakásakor arra figyeljünk, hogy a műbőrön lévő illesztés lefelé nézzen. Az elhelyezésben segít a két műanyag pöcök is, ezek miatt a két oldal nem felcserélhető.

A fülpárnák alatt oldalanként három csavar van a ragasztós réteg alatt. Alul kettő, felül egy. Ha ezeket kicsavaroztuk, kinyílik a hangszórótartó dobozt. A felső részébe van beragasztva maga a hangszóró, alul a kör alakú matrica egy újabb csavart rejt. Ha ezt is kivettük, utána a gumis részt kell óvatosan leszedni a műanyagról úgy, hogy a rögzítő bütyköket átnyomjuk a lyukakon. A gumis rész tetején egy kör alakú fémlemez lesz, amit négy csavar rögzít. Ez szorítja le a gumis részt. A gumis rész és a középső csavar együttesen teszik lehetővé a hangszórótartó doboz finom mozgását, hogy kényelmesen illeszkedjen az ember fejére, fülére. A gumis rész és a fémlemez eltávolítása után szét kell pattintani a fejpánt oldalsó részeit. Érdemes egy műanyag ékkel alul (a vastagabb részén) kezdeni, mert így nem sértjük meg az alkatrészt. Felül a vékonyabb részen vannak a műanyag pöckök, amik összetartják a két darabot, ezeket nagyon óvatosan pattintsuk szét, mert könnyen megsérülhetnek. Ha mindezt megcsináltuk, akkor már csak a fejpánt szétszedése van hátra.

A fejpánt alsó részén van a gumi borítás. Ezt a végeinél középen vissza kell hajtani, vagyis csavarhúzóval be kell nyúlni alá. Ott oldalanként két apró csavart találunk. Ha azokat kiszedjük, akkor ki lehet húzni a csuklópántokat és a hozzájuk tartozó alsóbb fém részeket a fejpánt középső részéből. A gumi borítást egy belső műanyag elem rögzíti a fejpánt felső részéhez, ezt egyszerűen le lehet pattintani. Így szabaddá válik a fejpánton átmenő kábel. Ennek a kábelnek ki van alakítva egy mélyedés a műanyagban, tehát csak ugyan olyan vékony kábellel lehet pótolni.