Elektrolízissel félig megtisztított érmeA régi érmék tisztításának célja a szennyeződések és lerakódások eltávolítása, viszont a patina eltávolításával az érme veszít a numizmatikai értékéből. Az érme kapirgálása, törölgetése nem mindig célravezető, ezért szükség van egy egyszerű, mégis precíz megoldásra. Ez volna az elektrolízis.

Ha az iskolában nem aludtunk a fizika órák alatt, tudhatjuk, hogy az elektrolízis egy elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat. Elektrolit folyadékba merülő két elektród között, egyenáram hatására az ionok áramlanak. Ami számunka érdekes, hogy a fémionok leválnak a katódon, azaz ha rákötjük a negatív pólust az elektrolitba merülő érmére, a felülete kopni, tisztulni kezd.

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? Először is szükségünk lesz egy dobozra vagy pohárra, amibe a folyadékot öntjük. Elektrolitot készíthetünk például úgy, ha normál csapvízbe sót szórunk, vagy egy kis citromlét öntünk. Az érmék tisztításához nagyjából 9-12 Volt feszültségű egyenáram már elegendő, ezt előállíthatjuk egy egyszerűbb tápegységgel, vagy akár egy 9 Voltos elemmel is. Az anódnak, azaz a pozitív töltésű elektródának én régi floppy lemezek közepső fém részét használtam (igyekszem mindent újrahasznosítani).

Az érmét krokodil csipesszel rögzíthetjük. Miután rákötöttük az áramot, az érmének pezsegnie, buborékoznia kell. Ha inkább a másik elektród teszi ugyanezt, fordítsuk meg a polaritást. Tapasztalatom szerint a teljes folyamat a szennyeződés mértékétől függően 30 perc és 1 óra közötti idő alatt lezajlik. A végére a kezdetben még tiszta, átlátszó folyadék koszos, fekete vagy zöldes-barnás színű lesz.

Vegyük ki belőle az érmét, töröljük meg, majd egy radírral tisztítsuk meg a felületét. Ha mindent jól csináltunk, a szennyeződés mostmár könnyen lejön róla.

Szeretném a fémkeresősök figyelmébe ajánlani a fejhallgató javítással kapcsolatos szolgáltatásaimat. Nem csak hibás fejhallgatók javításával foglalkozom, hanem például egy működő felhallgató kábelét is ki tudom cserélni spirál kábelre, ami a fémkeresősök számára praktikusabb, illetve a dugót is ki tudom cserélni a nagyobb méretű 6.3 mm-es típusra, ha a fémkeresőnek olyan aljzata van.