Gondoltam írok egy újabb cikket és bemutatok egy hasznos kis eszközt, amit forrasztáshoz használok. Ez tulajdonképpen egy átalakított forrasztó állvány.

Látható, hogy eredetileg van egy öntöttvas talpa, hogy ne boruljon föl. Ehhez csatlakozik egy függőleges fémrúd, amire csavarokkal mindenféle elem rögzíthető. Eredeti funkciója szerint lehet rá rakni csipeszeket nyák rögzítéséhez, valamint egy ledlámpás nagyítót. Amikor először kipróbáltam, azt tapasztaltam, hogy nem elég stabil, ha egy nagyobbacska nyákot forrasztok vele. A nagyító meg számomra itt szükségtelen, mert ritkán forrasztok SMD alkatrészeket, ezt inkább félretettem kézi hasznlatra.

Végül megtaláltam a legmegfelelőbb felhasználási módját: egy PC tápból kiszerelt ventillátort rögzítettem rá a forrasztáskor keletkező ónfüst elfújására, hogy ne az arcomba és szemembe kapjam az egészet.

A ventillátort egy tápegységről működtetem, 9V is elég neki, de mivel a tápegységen állítható a feszültség, úgy működik, mint egy fokozatkapcsoló, amivel a ventillátor sebességét szabályozni lehet. Még egy kapcsolót is ragasztottam az oldalára, a tápkábelt pedig egy jack aljzatba lehet bedugni.

Később ráraktam egy két krokodilcsipeszes kábelt is, amivel a javítandó áramköröket tudom működtetni. Ez a tápegység 9V-os csatlakozójára van csatlakoztatva, de ennek is szabályozható a felszültségszintje. A polaritást a krokodil csipeszekre helyezett piros és fekete védőburkolatok mutatják. A kábel egy műanyag orsóra van feltekerve (amin eredetileg ón volt), szóval letekerve távolabba is elér. Az orsó lecsúszását egy gmi kupak akadályozza meg a fémrúd tetején. A ventillátor okozta rázkódást egy papír alátéttel lehet megszűntetni.