alkatresz-donorFejhallgatók, fülhallgatók és headsetek javításához először meg kell határozni a hiba okát a hibajelenség alapján, valamint néhány egyszerű vizsgálat elvégzésével. Ebben nyújt segítséget az alábbi összefoglaló.

Először kattintson az Ön által tapasztalt hibajelenségre, így elméletben kiderítheti a hiba legvalószínűbb okát, és eljuthat a megoldásig.


Hibajelenségek


Lehetséges hibák

Kontakthiba

A kábel mely része érzékeny a mozgatásra?

Kontakthiba a dugó tövében

Ez egy elég gyakori hiba, okozhatja a gyenge minőségű kábel, a nem megfelelő törésgátló, vagy a nem megfelelő használat.
A javítás módja lehet:

Kontakthiba a hangszórótartó doboz, hangerőszabályzó vagy vezérlődoboz törésgátlójánál

Ha a törésgátló túl merev, vagy ha nem megfelelően használják az eszközt, a kábel vezetékei megsérülhetnek ezeknél a részeknél.
A javítás módja lehet:

Kontakthiba a kábel középső részén

Ha a kábel a középső részen sérült meg, nem célszerű kivágni belőle a sérült részt, és egy toldást rakni bele, mert a toldás később a kábel sérülékeny pontjává válna.
A javítás módja lehet:

Kábelszakadás, sérülés

Ilyenkor a javítás módja a kontakthiba javításához hasonló, attól függően, hogy a kábel mely részén van sérülés.

Nem szól a hangszóró

Vezeték szakadás

A kábelben általában vékony, sodrott rézszálakból álló vezetékek vannak, ezek megtörhetnek vagy elszakadhatnak. Legtöbbször kívülről nem látható a sérülés. Van, amikor a kábel mozgatására elmegy vagy visszajön a hang, attól függően, hogy az adott pozícióban érintkeznek-e ezek a vezetékek. Néha viszont mozgatásra sem változik a helyzet.
A javítás módja lehet:

Hangszóró hiba

Fülhallgató esetén először azt kell megnézni, hogy nem tömődött-e el kosszal a porvédő. A porvédőt sniccerrel óvatosan el lehet távolítani, a gumiharang levétele után könnyen hozzáférhetővé válik. Ha a porvédő nélkül megfelelő a hangerő, akkor az eltömődött porvédőt egy apró szivacs darabbal tudjuk pótolni.

Fejhallgatóknál a hangszóró hibát a hangszóró mechanikai sérülése okozza, megsérülhet például a membrán, behorpadhat, a tekercsben lehet szakadás vagy zárlat, leválhat a tekercs a membránról.
A javítás módja lehet:

Valószínűleg a földelés vezetéke szakadt el

A földelés a hangszórók negatív pólusát jelenti. Ha az ehhez tartozó vezeték elszakad, a hangszóró visszhangosan avagy üveghangon szól.
A javítás módja lehet:

Mikrofon hiba

Ha a headset mikrofonja nem szól, elképzelhető, hogy maga az elektrét mikrofon ment tönkre, és ki kell cserélni, de sokkal valószínűbb, hogy a vezetékben van a hiba.
A javítás módja lehet:

Eltört egy műanyag alkatrész

A szakszerű javítás az volna, ha a törött műanyag alkatrészt kicserélnénk, de erre általában nincs mód, mivel ezeket az alkatrészeket nem lehet külön megvásárolni. A ragasztás tapasztalatom szerint nem elég tartós. Léteznek egyéb “barkács” megoldások is, de ilyesmivel ebben a szervizben nem foglalkozunk.

Tönkrement potenciométer

A tekerős hangerőszabályzó egy potenciométer nevű alkatrész. Az oldalról tekerős lapos korong alakú típusokat általában nem lehet beszerezni, ezért a javítás nem lehetséges. Viszont a régebbi fejhallgatókban használatos felülről tekerős forgatógombos típus cseréje többnyire megoldható.


Megoldások

Dugócsere

A gyári dugót le kell vágni a sérült kábelrésszel együtt, tehát a kábelt a dugó fölött néhány centivel kell elvágni. Ezután fel kell szerelni egy új dugót.
Szerelhető csatlakozók fülhallgatóra, fejhallgatóra, headsetre
Mennyibe kerül a dugócsere?

Kábel újraforrasztás

A sérült kábelrészt ki kell vágni, majd újraforrasztani a vezetékeket a hangszóró vagy az áramkör érintkezőire. A javításhoz néha át kell fúrni a törésgátlókat, vagy ki kell cserélni azokat.
Mennyibe kerül a kábel újraforrasztás?

Teljes kábelcsere

A teljes kábelcsere olyankor szükséges, ha az eredeti kábel nem javítható, és ajánlott, ha az eredeti kábel rossz minőségű. Többcsatornás fejhallgatók és headsetes fülhallgatók esetén nem lehetséges, csak sztereó fejhallgatók és fülhallgatók, valamint sztereó fejhallgatós headsetek esetén. Ilyenkor egy új kábelt kell készíteni, vagyis ki kell választani a megfelelő kábeltípust, amiből egy megfelelő hosszúságú darabot kell vágni, és felszerelni rá a megfelelő csatlakozót. Az így elkészített kábelt fel kell szerelni az eszközre az eredeti kábel eltávolítása után.
Teljes kábelcsere esetén az új kábelre nem lehetséges átszerelni vezérlődobozt vagy hangerőszabályzót a régi kábelről.
Kábelek fejhallgató és headset javításhoz
Mennyibe kerül a teljes kábelcsere?

Hangszóró csere

A hangszóró csere fülhallgatók esetén nem lehetséges, csak fejhallgatóknál és headseteknél, akkor, ha be tudunk szerezni olyan típusú hangszórót, ami hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a gyári típus.
Hangszórók fejhallgató javításhoz
Mennyibe kerül a hangszóró csere?


Egyéb hiba

Egyéb, ezen az oldalon nem szereplő hiba esetén kérem vegye fel velem a kapcsolatot:
Elérhetőségek, üzenetküldés


Vizsgálatok

Bizonyos hibajelenségeket több hiba is okozhat, ilyenkor a javítás előtt ki kell deríteni, hogy pontosan milyen hibával állunk szemben. A vizsgálatokhoz általában szét kell szedni az eszközt, hogy az érintkezőknél méréseket végezzünk. Ilyenkor körültekintően kell eljárni, mivel nem minden művelet után állítható vissza az eredeti állapot.

A mérésekhez szükség van egy multiméterre, amivel két pont közötti érintkezést (dióda teszt funkció), és ellenállást tudunk mérni. Ha nincs multiméterünk, az érintkezést egy egyszerűbb eszközzel is kimérhetjük, ha egy elemet, egy ledet, és előtét ellenállást sorba kötünk.

Ha nem szól a hangszóró, és mozgatásra sem szólal meg

Ha nem szól a hangszóró, és mozgatásra sem szólal meg, azt vezeték szakadás vagy hangszóró hiba is okozhatja.

  1. Szét kell szedni a hangszórótartó dobozokat, hogy hozzáférjünk a hangszóró érintkezőihez.
  2. Ha a jack dugó érintkezői és a hangszóró érintkezői között nincs összeköttetés, akkor vezeték szakadással állunk szemben.
  3. Célszerű leforrasztani a vezetékeket a hangszóró érintkezőiről, hogy a pozitív és negatív érintkező vezetékét külön-külön kimérhessük.
  4. Ha azok a hangszóróról leforrasztva érintkeznek egymással, akkor a kábel zárlatos.
  5. Ha a hangszóró két érintkezője között nincs összeköttetés, akkor a hangszóró tekercsében szakadás van.
  6. Ha a hangszóró érintkezői között nem a megfelelő ellenállás értéket mérjük, akkor a hangszóró tekercse zárlatos.
  7. A hangszóró működését tesztelhetjük, ha közvetlen az érintkezőire forrasztunk fel egy olyan kábelt, ami biztosan ép, és azt zenelejátszóhoz csatlakoztatjuk.

Mikor nem állítható vissza az eredeti állapot?

Ha például kimértük, hogy egy fülhallgatónál az egyik vezetékben szakadás van, de nem tudjuk pontosan, hogy a kábel melyik részén van a sérülés (mert mozgatásra nem jön vissza a hang), akkor próbálkozhatunk dugócserével, vagy kábel újraforrasztással. A dugó tövében fellépő kontakthibára nagyobb az esély, viszont ennek ellenőrzéséhez le kell vágni az eredeti dugót. Ezek után az eredeti állapot már nem állítható vissza.

Éppen ezért a dugó levágása előtt érdemes megpróbálni a vezetékek újraforrasztását a hangszóró felőli részen, ha a hangszórótartó doboz megbontásával nem okozunk kárt, de ezzel a művelettel azt kockáztatjuk, hogy a javítás után látszani fog, hogy megbontottuk a dobozt.

Dugócsere esetén az új dugó felszerelése előtt mindig ellenőrizzük, hogy a kérdéses vezeték érintkezik-e, feleslegesen ne végezzük el a munkát. Ha elsőre nem érintkezik, próbáljunk meg levégni még egy kicsit a kábelből, hátha csak arról van szó, hogy a sérülés feljebb található. Néhány centi hiánya nem fog problémát okozni a használat során.

Ha a kábel újraforrasztás és a dugócsere sem oldja meg a problémát, akkor teljes kábelcserére lesz szükség. Viszont ha headsetes (mikrofonos) fülhallgatóról van szó, ez nem lehetséges, mivel ilyen kábel nem szerezhető be. Ebben az esetben sajnos vissza kell adni a megrendelőnek a “szétvágott” fülest.