IKEA konyhabútorhoz készült LED-es konyhapult világítás egy külön kapcsolható spot lámpával kiegészítve. A felső konyhabútor alján párkánylécek vannak, melyekkel elrejtjük a LED szalagokat, hogy azok lefelé világítsanak, de oldalról ne legyenek láthatóak. Normál fényerejű, természetes fehér LED szalagokat használtam, mind a három oldalon duplán, hogy együttes fényerejük megfelelő legyen a konyhapult megvilágításához.

Minden oldalhoz készítettem egy-egy lécet, melyekre a LED szalagokat ragasztottam, majd az eredeti párkányléc rögzítő csavarokat hosszabb facsavarokra cseréltem, hogy az így elkészített léceket is átérjék. A léceket előzőleg átfúrtam a rögzítőcsavarok helyén. Az oldalak összekapcsolásához sorkapcsokat használtam, ami lehetővé teszi az egyes elemek későbbi szétszedését.

Kisebb facsavarokkal rögzítettem egy-egy sorkapcsot a lécek mindkét végére. A szomszédos sorkapcsokat vékony kábelekkel kötöttem össze, a másik felükből kijövő kábelek pedig a már méretre vágott és felragasztott LED szalag érintkezőire lettek ráforrasztva. A LED szalag érintkezőit a szilikon rész eltávolítása után célszerű előónozni. A szilikont csak a forrasztási részről vágjuk le sniccerrel, körülbelül 4 milliméter hosszan. Feltétlenül kültéri avagy szilikonos LED szalagot használjunk, mert az tartósabb.

A LED szalagokról általában

Mint tudjuk a LED szalagokat általában 12V egyenárammal működtethetjük, tehát van egy pozitív és egy negatív érintkezőjük, és csak megfelelő bekötés esetén világítanak, fordított bekötés esetén nem történik semmi. A LED szalagon belül a ledek egymással párhuzamosan vannak bekötve, a LED szalagban előtét ellenállás is van. A különálló LED szalagokat szintén párhuzamosan kell bekötnünk ahhoz, hogy fényerejük egyforma legyen. A szalagokat csak a jelöléseknél lehet elvágni és forrasztani, jellemzően 3 ledenként.

LED-es konyhapult világítás bekötése

Itt fontos megjegyeznem, hogy a hálózati áram nem játék, csak az nyúljon hozzá, aki tudja, hogy mit csinál. Villanyszerelésnél alapszabály, hogy a munka megkezdése előtt kapcsoljuk le a kismegszakítót, fázisceruzával ellenőrizzük, hogy a vezetékek nincsenek-e áram alatt, tehát ne kapkodjunk, és mindig körültekintően járjunk el.

A LED világítás tápegységét a konyhaszekrény tetején helyeztem el egy falon kívüli kötődobozzal együtt. A LED világításhoz, a spot lámpához és a kapcsolókhoz tartozó vezetékeket a szekrény mögött vezettem fel a kötődobozig. A bekötés a következő: a kötődobozba bejön a 230 voltos hálózati áram, ami az egyik kapcsolón keresztül a LED tápegységbe megy, egy másik kapcsolón keresztül pedig a spot lámpába. A tápegységből kijön a 12 volt, ami a LED szalagokhoz megy. Mindenképpen célszerű a kapcsolóval a LED tápegység bemenetét megszakítani, nem pedig a kimenetét kapcsolgatni, mert ellenkező esetben a táp folyamatosa üzemel, ezáltal hamarabb tönkremegy, valamint a lámpa lekapcsolt állapotában is felvesz valamennyi áramot.

Jelen esetben egy IP54-es falon kívüli műanyag kötődobozt használtam. Ennek a típusnak két rögzítőfüle van, melyekkel a szekrény tetejéhez csavaroztam. A doboz oldalain igény szerint három-három nyílás alakítható ki a vezetékeknek. A vezetékeket tömszelencével mechanikusan is rögzítettem, így tehermentesítve a dobozban lévő kötéseket. Ha nincs ilyesmink, akkor a kábelkötegelőt is használhatunk. Két darab 3-as Wago vezetékösszekötőt használtam, illetve két sorkapcsot. A sorkapcsokba mindig csak érvéghüvellyel ellátott vagy merev kábelt tegyünk, mert az érvéghüvely nélküli sodort kábel csavaros rögzítéssel ezeknél rosszabb kontaktust biztosít. A Wago kötőelemek használata igen egyszerű és praktikus. Ezekbe a rugós kötőelemekbe sodort és merev kábelt egyaránt köthetünk. Egy kötőelem lesz a fázisvezetőhöz: bejövő hálózati áram (fekete vagy barna vezeték), LED világítás kapcsolójába menő vezeték, spot lámpa kapcsolójába menő vezeték. A másik kötőelem a nullavezetőhöz van: bejövő áram (kék vezeték), LED tápegység, spot lámpából kijövő vezeték. A világítás kapcsolójának másik vezetékét a tápegységhez csatlakoztassuk. A tápegység kimenetét pedig a LED világítás megfelelő vezetékeihez (a pozitívat a pozitívhoz, a negatívat a negatívhoz). A spot lámpához két vezetéket kell bekötni, egyet a nullavezetőből, és egy fázist a kapcsolóból.