Ebben a cikkben egy kontakthibás Nokia fülhallgató javítását mutatom be lépésről-lépésre. A fülest azzal a hibajelenséggel hozták be szervizünkbe, hogy a dugó tövénél a kábel hajlítgatására elmegy majd visszajön a hang az egyik oldalon. Ez egyértelműan azt mutatja, hogy az egyik hangcsatorna vezetéke megsérült, vagyis a kábel kontakthibás. A kontakthiba leggyakrabban a jack dugó tövében lép fel, ugyanis a kábel itt van a legnagyobb igénybevételnek kitéve.

Miután megállapítottam a hibát, egy ollóval levágtam a dugót, a kontakthibás kábelrész fölött egy picivel. Így tehát a dugóval együtt levágtam a sérült részt is. Ilyenkor a gyári dugó “visszaszerelése” nem lehetséges, mivel az egybe van öntva a kábellel, nem olyan a kialakítása, mint az általunk használt szerelhető dugóknak. Az eredeti dugó pótlására tehát egy másik, szintén 4 pólusú dugót kell felhasználni, mégpedig olyat, amit direkt javításhoz gyártanak. Ez a dugó fémvázas, a kábelt egy kábelsaru rögzíti, ezzel tehermentesítve a forrasztásokat. Magyarországon tudtommal nem beszerezhető, ezért külföldről kell megrendelnünk.

A bekötés nem bonyolult, mivel van benne logika. Ha a dugó érintkező tüskéjének csúcsát tekintjük a dugó elejének, akkor a dugó hátsó részén lévő kábelsarus rész a leghátsó érintkezőhöz tartozik. A három egymás utáni forrasztási pont tükörképe az érintkezőknek, vagyis a leghátsó forrasztási pont a legelső érintkezőhöz tartozik, míg a legelső forrasztási pont az utolsó előtti érintkezőhöz.

Bekötés előtt érdemes folyatószerrel előónozni a jack dugó forrasztási pontjait, valamint a vezetékek végeit is. A réz színű és a kék vezetékeket sodorjuk össze, ezek alkotják a közös földelést, vagyis a hangszórók és a mikrofon negatív pólusát. A fehér vezeték a mikrofon pozitív pólusa, az OMTP szabvány szerint ez kerül a leghátsó érintkezőre, vagyis a kábelsarus forrasztási pontra. Ezt követi a közös földelés, ami a hátulról második érintkezőhöz tartozik, és a legelső forrasztási pontra kell bekötni. A legelső érintkező és egyben a hátulról második forrasztási pont a bal hangcsatorna, vagyis a zöld vezeték. Az elölről második érintkező és egyben szintén az elölről második forrasztási pont a jobb hangcsatorna, a piros vezeték.

Ha elsőre komplikáltnak tűnik a leírás, akkor sem kell megijedni, a jack dugó forrasztásait ábrázoló fotó alapján már biztosan érthetővé válik a metódus. A bekötési szabványok megismeréséhez a Hasznás ábrák oldal nyújt segítséget.


Fülhallgató szivacs Nokia fülhallgatóhoz