Híre ment a Fejhallgató Szerviznek, mert egy érdekes, nem mindannapi megbízást kaptam a Flight Simulation Company Kft.-től, akik a Liszt Ferenc Repülőtéren üzemeltetnek repülő szimulátort. A feladat néhány Sennheiser HME 46 és Telex Airman 750 típusú pilóta headset megjavítása volt, melyeket a szimulátorban használnak.

Először is ki kellett deríteni, hogy melyik eszköznek mi a hibája. Nem meglepő módon korábban még nem volt dolgom ilyesmivel, illetve ezek elég speciális eszközök, ezért kicsit keresgélni kellett a bekötést illetően. Kaptam egy kapcsolási rajzot, ami a David Clark Company, Inc. cégtől származik. Ez alapján építettem egy PC adaptert a headsetekhez, hogy a számítógépemmel tesztelhessem azokat.

ga-plug-airbus-plug-adapterA headsetek végén két jack dugó található. Ezt hívják “GA plug”-nak, a “GA” general aviation-t, azaz általános célú repülést jelent. A hangszóró dugója egy szokványos 6.3mm-es mono dugó. Viszont a mikrofon dugója elég speciális, egy 5.2mm-es sztereó dugó, de csak két érintkezője van bekötve. Ehhez a fajta dugóhoz nem is sikerült aljzatot beszereznem, ezért krokodil csipeszekkel oldottam meg a csatlakoztatást a tesztelő áramkörhöz. Később szerencsére kaptam pár átalakítót is, amiknek az egyik végén két aljzat van a jack dugók számára, a másik végük pedig egy 5 pólusú XLR dugó, amihez már könnyebb volt aljzatot vásárolni. A bal oldai ábrán látható az átalakító bekötési rajza.

ga-mic-pc-adapterA tesztelő áramkör csak néhány alkatrészt tartalmaz, és egy 9V-os elemmel működik. Az elemmel sorba van kötve egy 470 ohm-os ellenállás. Ezen kívül két darab 22µF értékű elektrolit kondenzátorra van szükség a megépítéséhez. Az adapter csak a mikrofont érinti, a hangszóró dugóját egy 6.3mm-3.5mm jack átalakítóval csatlakoztathatjuk a PC-be. Teszteléshez egy egyszerű szoftvert használtam, amivel felvettem a mikrofon hangját, miközben beszéltem bele és mozgattam a kábelt. A felvétel visszajátszásakor szintén mozgattam a kábelt, hogy kiderüljön, hogy van-e benne érintkezési hiba.

Végeredményben az egyik Telex Airman 750 headset kábelét kellett lecserélni, mert a hangszóró dugójának tövében kontakthibás volt. A felhasznált kábelt egy másik, hiányos headsetről szereltem át. A hiányos Sennheiser HME 46 headsetekből összeállítottam egy hiánytalan és működő darabot, egy műanyag pöcök átszerelésével, ami a fejpánthoz rögzíti a hangszórótartó dobozt. Ezeken kívül két Telex GA-XLR adaptert kellett megforrasztani, mert egyformán érintkezési hibásak voltak. Belül a hangszórók aljzatában a vezeték leszakadt a forrasztásról.