jack-dugok-3A pipa dugó, 90 fokos dugó avagy L alakú dugó sok esetben praktikusabb, mint a sima egyenes. Ebben a cikkben szeretném bemutatni és összehasonlítani az általunk használt dugókat. Maradjunk a 3.5mm-es tüskeátmérőnél, ez az általános jack dugó, amit az ember általában bedugdos a telefonba, zenelejátszóba vagy számítógépbe. Ha a nagyon rossz minőségű műanyag dugókat nem számítjuk, akkor nincs is nagy választék ebből az alkatrészből, mi konkrétan három olyan típust találtunk, amit érdemes felhasználni a javításokhoz.

Miért jó, ha egy jack dugó 90 fokos?

A 90 fokos jack dugó főleg olyankor hasznos, ha a lejátszó az ember zsebében úgy áll, hogy a jack aljzat oldalt van. Ilyenkor a pipa dugó révén a fejhallgató vagy fülhallgató kábele felfelé néz, nem törik meg éles szögben, ezáltal kevésbé sérül, tovább bírja a gyűrődést. Amikor mégis elszakadnak a kábelben lévő vezetékek, a jack dugó cseréjével lehet javítani az eszközt.

Neutrik jack dugók

neutrik-ntp3rc-bA Neutrik kétféle 90 fokos jack dugót gyárt 3.5mm-es tüskeátmérővel. A drágábbik fémből van, fekete színű és az érintkező felülete aranyozott, törésgátlója gumis. A kábel rögzítésével viszont nem vagyok kibékülve. Egy műanyag elem szorítja össze két oldalról a kábelt a fém részek összecsavarozásakor. Emiatt ez a dugó nem tehermentesíti olyan hatékonyan a forrasztásokat, mint a fém kábelrögzítős megoldások esetén, és csak vékony kábelekhez használható. A Neutrik olcsóbbik dugója kialakítását tekintve teljesen azonos az előzővel, viszont ez ezüst színű és az érintkező felület sem aranyozott.

Kínai jack dugó

És most jön az újdonság, egy Hongkongból importált alkatrész. Ez a dugó véleményem szerint jóval masszívabb, mégis olcsóbb az előbbi kettőnél. A dugó fémvázas, az érintkező tüske aranyozott, a kábelt fém kábelrögzítő tartja. Az érintkezőtüske utáni rész átmérője kisebb, ami arra szolgál, hogy a dugó beférjen egy süllyesztett aljzatba, vagy egy telefon tokba is. Viszont ennek a dugónak az a hiányossága, hogy nincs hozzá törésgátló, zsugorcsőből lehet csak elkészíteni.

Melyik a legjobb szerelhető jack dugó?

Létezik olyan Amphenol márkájú szerelhető jack dugó, ami minden személyes kritériumomnak megfelel, tehát fémvázas, fém kábelrögzítője van, és gumis törésgátlója – viszont ez a típus nem 90 fokos, hanem egyenes. Elsősorban ezt szoktuk használni a javításokhoz, 90 fokos dugót csak ritkán.

Sokan kérdezik a szerelhető jack dugókkal kapcsolatban

Sokan kérdezik, hogy léteznek-e ezeknél kisebb méretű dugók. Sajnos a szerelhető dugók majdnem minden esetben nagyobbak, robosztusabbak, mint a fejhallgatók és fülhallgatók gyári dugói. Ezek a dugók a gyári dugókkal ellentétben szétszerelhetőek, belül van elég hely a vezetékek forrasztására. Tehát az általunk használt dugók nagyobbak, kevésbé esztétikusak, cserébe viszont masszívabbak a gyári dugóknál. Tudni kell, hogy a gyári dugók rá vannak öntve a kábelre, ezért azokat nem lehetséges újból felhasználni és visszarakni. Másik rossz hírem, hogy 90 fokos dugóból jelenleg nincs headsetes (4 pólusú), vagyis olyan, ami mikrofonos füleshez is jó volna.


Jack dugó csere árak

Típus Alkatrészköltség
Fekete Neutrik dugó (NTP3RC-B) 2.500 forint
Ezüst Neutrik dugó (NTP3RC) 2.000 forint
“Hongkongi” pipa dugó 1.500 forint
Egyenes Amphenol dugó (KS3PB, KS3P, KS3PB-AU, KS3P-AU) 1.000 forint
A jack dugó csere munkadíja 2.000 forint.