Már régóta szerettem volna írni egy cikket Razer Kraken headset javításról, mert ezidáig nem szerepelt ilyen bejegyzés a blogban, pedig már sok-sok Razer Krakent megjavítottunk. A “pácienst” azzal a hibajelenséggel hozták be a szervizbe, hogy a jobb oldala nem szól, és a kábel mozgatására sem szólal meg. Ilyen esetben többféle hiba is szóba jöhet, a hiba okának megállapításához műszeres mérések szükségesek.

Elsőként leszedtem a régi fülpárnákat. Nem finomkodtam velük, mivel a műbőr borításuk belül már lemállott és szétszakadt, megérettek a cserére. Mindkét oldalát szétcsavaroztam a fülpárnák alatt elhelyezett négy-négy csavarral. A csavarokat a hangszórók felőli oldalról tudjuk kicsavarozni a fekete papír matrica átszúrásával. Amire ilyenkor figyelni kell, hogy ne sértsük meg a hangszórót, de a csavarok helye látszódik, adja magát. A másik dolog, hogy a csavarhúzóval ne tekerjük fel és szakítsuk szét azt a vékony szivacs korongot, ami a perem alatt van. Ez biztosítja a headset finom mozgását, hogy a két egymáson billegő alkatrész melyekkel a fülünkre illeszkedik ne lötyögjön. Ha mindkét oldalt szétcsavaroztuk, nekiláthatunk a méréseknek. Ehhez egy egyszerű multiméterre lesz szükségünk.

Razer Kraken fülpárna csere

  1. A fejhallgató bal oldalán ki tudjuk mérni a hangszóróra ragasztott áramköri lapon lévő forrasztások és a jack dugó érintkezői között a kábel egyes vezetékeit, hogy nincs-e bennük szakadás. Ehhez a multiméter dióda mérés funkcióját használjuk, a két mérőcsúcsot érintsük a megfelelő helyekre. Ehhez ismerni kell a jack dugó bekötését, és hogy az egyes érintkezőknek melyik kábelek felelnek meg a panelon. Mivel a jobb oldal nem szólt, elsősorban a piros vezetéket (jobb hangcsatorna) és a réz színű vezetéket (árnyékolás) vizsgáljuk. A műszer érintkezés esetén sípol. Ha nem sípol, akkor a két mérőpont között nincs érintkezés, vagyis a vezeték szakadt. Mivel itt minden rendben volt, folytatjuk a vizsgálatot.

  2. A jobb oldalon ki tudjuk mérni a hangszórót, hogy nincs-e benne szakadás vagy zárlat. Ehhez legcélszerűbb megmérni a hangszóró ellenállását. Ha a hangszóró nem hibás, akkor a mért ellenállás értéknek az adott hangszóróra jellemző impedancia értékhez kell közelítenie. Ennél a típusnál a hangszóró érintkezői le vannak öntve ragasztóval, ezért nem kockáztatom a hangszóró sérülését a ragasztó lekaparásával, ehelyett a gyárilag ráforrasztott vezetékeket ónozom meg a méréshez. Itt is minden stimmelt, jöhet a következő mérés.

  3. Ezen a ponton kizárásos alapon már lehet sejteni a hiba okát, ami nem más, mint a fejpánton átmenő kábel szakadása. A műszer dióda teszt funkciójával lehet megmérni, hogy a fejpántkábel két vezetéke közül mindkettő érintkezik-e a bal oldali panel és a jobb oldali hangszóró között. Ezek a vezetékek jellemzően a méretállító résznél vagy a csuklópántnál nyíródnak el a mindennapos használat során. Ennél a headsetnél is ez történhetett.

A javítás módja tehát fejpánt átkábelezés lesz. A fejpánt átkábelezés nem minden fejhallgatón végezhető el, csak azokon, melyekben a fejpánton mindössze két nem túl vékony vezeték megy át, és az is fontos, hogy a fejhallgató fejpántja is könnyen szerelhető legyen. Ez a típus megfelel az előbbi követelményeknek, az új fejpánt kábelt mégis a gyáritól eltérően építjük bele. A méretállító és csukló résznél a kábelt nem a fejpánton belül, hanem azon kívül vezetjük el. Ez a megoldás azért tartósabb, mert lehetővé teszi egy vastagabb kábel használatát és a vezetékek sem nyíródnak el olyan könnyen.


Utángyártott fülpárna Razer Kraken headsethez