Ismét egy Sennheiser fülhallgató akadt a kezembe, egész pontosan egy Sennheiser CX 271 típusú. A dugónál volt kontakthibás, mint a legtöbb javítani való füles. Pedig ennek elég jó minőségű kábele van. Nekem van egy tippem, hogy mitől mehetett tönkre…

A kábel megtörését a dugó alakja és a füles használatának módja együttesen okozhatta. A gyári dugó ezen az eszközön 90 fokos, másképp mondva “L” alakú. A tulajdonos elmondása alapján a lejátszójának felül van a jack aljzata. Ezért amikor a zsebében hordja, a 90 fokos dugó miatt a kábel oldalra néz, nem pedig felfelé. Gyakran kérdezik, hogy mi a jelentősége annak, hogy a dugó egyenes vagy 90 fokos? Ideális esetben a kábelnek felfelé kell állnia a zsebben, hogy ne legyen nagy szögben meghajlítva. Ha az eszköz aljzata felül van, akkor ezt egy egyenes dugó teszi lehetővé, ha pedig oldalt van, akkor viszont egy 90 fokos dugó praktikusabb. Ha erre odafigyelünk fülhallgató vásárláskor, megnövelhetjük annak élettartamát.

A javítás során alkalmam volt kipróbálni a legújabb dugó típust, amit külföldről rendeltem. Ez szintén egy iPhone kompatibilis slim dugó, de kicsit komolyabbnak tűnik a korábbiaknál. Ennek már van rendes törésgátlója, amit az előző típusnál kifogásoltam, továbbá az egész dugó vékony, nem csak az alsó része. Pici kábelrögzítők is vannak hozzá, melyek megakadályozzák a kábel kicsúszását a tokból. A dugó természetesen fémvázas, sőt még a tüskéje is aranyozott, amit sokan előnyben részesítenek a normál tüskével szemben.