Megjavítottam egy Skullcandy Fix in Ear típusú headsetes fülhallgatót. A hibája szokványosnak mondható, ugyanis a dugó tövében lett kontakthibás a kábel. Azért erről a javításról is tudok írni egy kis érdekességet…

A vezetékek közül a réz színű és a fehér tartozik a mikrofonhoz. A legtöbb fülhallgató esetén a fehér színű kábel szokott lenni a pozitív és a réz színű a negatív avagy a közös földelés. Ennél a típusnál azonban pont fordítva van. Ezt a dolgot vezérlő doboz szétszedése nélkül egy tesztelő áramkörrel próbálhatjuk ki. Ugyanis a mikrofon csak helyes bekötés esetén fog működni, fordítva nem.

Sajnos erről a fülesről utólag kiderült, hogy a hangszórója is sérült, vagyis valamiért nem szól olyan tisztán, mint kellene.

A jack dugós fülhallgatók, fejhallgatók és headsetek tesztelésére egy viszonylag egyszerű áramkört használok, ami tulajdonképpen egy hangfelvevő és lejátszó eszköz. Egy vezérlő IC és néhány más alkatrész van csak benne. Építőkészletként is beszerezhető ilyesmi, de magunk is összeállíthatjuk.

A piros gombot lenyomva felveszi a mikrofon hangját, majd a zöld gomb lenyomásakor visszajátssza azt. Így kipróbálhatjuk, hogy a mikrofon és a hangszórók is jól működnek-e. Teszteléshez praktikus, ha van olyan mikrofonunk és hangszórónk (fülhallgató), amiről tudjuk, hogy biztosan jól működik. Ezekkel külön-külön tesztelhetjük az eszköz mikrofonját vagy hangszóróját. Továbbá nem árt, ha van olyan átalakítónk, ami a 4 pólusú headsetes csatlakozóból csak mikrofon kimenetet vagy csak hangszóró bemenetet állít elő.