Új kábelt készítettem egy Sony DR-GA100 headsetnek. Az eredeti kábel kontakthibás lett a használattól. Sajnos a gyártó vékony, nem túl tartós kábellel dobta piacra ezt az eszközt. Az eredeti kábelen volt még egy hangerőszabályzóval és mikrofon kapcsolóval ellátott vezérlő doboz is, amit viszont az új kábelre már nem tudtam rászerelni, ugyanis az vastagabb, ezáltal strapabíróbb is.

Az eredetihez hasonlóan egy PC-s kábelt készítettem, aminek két darab 3.5 mm-es jack dugó van a végén. A számítógépen egy zöld színű aljzat van a hangszóró dugójának, a rózsaszínűbe pedig a mikrofon dugója való. Ilyen kábelt készen nem árulnak, legfeljebb egy másik headsetről lehetne lebontani. Mivel kábelből is csak négy erest tudok beszerezni, a földelést össze kell közösíteni, az iPhone-okhoz való headsetes fülhallgatók bekötéséhez hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy a mikrofon és a hangszórók negatív pólusának egy közös vezeték jut. Mivel az eszköz sztereó, a bal és a jobb hangcsatornáknak is kell egy-egy vezeték, melyek a hangszórók pozitív pólusaihoz csatlakoznak. A fennmaradó egy vezeték pedig a mikrofon pozitív pólusából indul, és a mikrofonból érkező hangjelet fogja szállítani.

Első lépésként felszereltem két sztereó jack dugót egy-egy szimpla kábeldarabra, melyekben két vezeték plusz árnyékolás található. Hogy a dugókat később meg lehessen különböztetni egymástól, egy ezüst és egy fekete színű jack dugót használtam. A kábel piros vezetékét az oldalt lévő érintkezőre forrasztottam, míg a fehéret a középen lévőre. Az árnyékoló vezeték szálait összesodortam és a kábelsarura forrasztottam annak összezárása után, némi folyatószer segítségével. A dugók belsejében lévő műanyag védőhengert szokás szerint folyékony ragasztóval öntöttem ki.

A kábel folyatatásaként egy 2 méter hosszú dupla kábeldarabot használtam. Ebben oldalanként egy szigetelt vezeték plusz árnyékolás található, tehát összesen négy elkülönített vezető. A bekötést úgy csináltam, hogy a piros és fehér vezetékeken a hangszórók audio jele menjen, a piros melletti árnyékolás fémszálaiból összesodrott vezeték lett a közös földelés, míg a fehér melletti vezeték szállítja a mikrofonból érkező jeleket. Az apró forrasztásokat vékony zsugorcső darabokkal szigeteltem.

Az egész csatlakozási pontot egy nyák lemezre erősítettem, hogy kellően tartós legyen. Erre a raszteres nyák vágásakor keletkező selejtet használom. Ezekből a darabokból vágok méretre egyet, majd lecsiszolom a széleit. Ilyenkor pormaszk és védőszemüveg használata ajánlott! A korábban elkészített csatlakozási pont két végét levágott alkatrészlábakkal rögzítem a nyákhoz egy fogó segítségével. Az alkatrészlábak alá zsugorcsövet teszek, hogy amikor alul megforrasztom azokat, a hő ne égesse szét a kábeleket. Ezután még két réteg zsugorcsövet melegítek a csatlakozási pontra, az alsó réteg végeit pillanatragasztom a kábelek burkolatához.

Felül a Y elágazásnál, ahol a középső kábelszakasz ketté oszlik a fejhallgató két oldalába csatlakozó kábelekre, kialakítok egy újabb csatlakozási pontot az előbbihez hasonlóan. A hangszórótartó dobozok szétszedéséhez csak pár apró csavart kell kicsavarni. Ezután már nincs más dolgunk, mint a vezetékeket a megfelelő pontokra forrasztani.