Jó hírrel szolgálhatok, elsősorban az új megrendelők részére, ugyanis sikerült egy a korábbinál jobb megoldást találni a szerelhető jack dugók végén a kábel kivezetésére, egy szilikon törésgátló formájában. Ez az alkatrész arra való, hogy védje a kábelt, mégpedig úgy, hogy rendeltetésszerű használat mellett nem engedi éles szögben megtörni tőben, a hajlítás fokozatos lesz.

Vannak olyan jó minőségű dugók, mint például az Ampnehol márkájúak, melyeken gyárilag van egy gumis törésgátló ott, ahol a kábel kijön a dugóból. Vannak olyan olcsóbb dugók is, melyeken szintén van törésgátló, de az nem megfelelő. Itt elsősorban a fém rugós megoldásokra gondolok, ahol a rugó drótjának vége fel tudja sérteni a kábel burkolatát. Aztán van olyan szerelhető jack dugó, mely a maga nemében hiánypótló, mert az adott fajtából ezidáig csak egyetlen típust ítéltem megfelelőnek, ám ezen nincs törésgátló.

Ilyen például az általunk használt headsetes jack dugó avagy 4 pólusú jack dugó. Ugyanilyen fazonú dugóból gyártanak sima sztereót is, aminek pedig az a különlegessége, hogy slim dugó, vagyis belemegy mindenféle telefontokba, mert vékonyított a fémház eleje az érintkezőtüske tövében. Ugyanezt tudja prezentálni az egyik Amphenol dugó is, de az előbb említett típus ára jóval kedvezőbb. Ezeknél a fajta dugóknál, ahol nincs gyári törésgátló, korábban három réteg zsugorcsőből készítettünk törésgátlót. A zsugorcső elsősorban szigetelésre szolgál, hő hatására az átmérője pontosan a felére csökken, rásimul az anyagra, de nem olyan rugalmas, mint a gumi vagy a szilikon. A jó hír az, hogy sikerült olyan alkatrészt találni, ami megfelel erre a célra, a törésgátló nélküli szerelhető dugókat ezzel összekombinálva egy jobb minőségű javítást kapunk eredményül.

Már régóta kerestem a megfelelő alkatrészt, végül a Kácsa Audió szaküzletben adtak hozzá egy jó ötletet: a kábelsaruhoz való törésgátlót rakták át a dugókra. Ők egyébként a kiváló minőségű audió kábeleikről híresültek el hozzáértő körökben, a Fejhallgató Szervizben is az általuk forgalmazott Neotech kábelt használjuk a javításokhoz teljes kábelcsere esetén.