gsh-4_helmet_2Egy barátom hozott egy eredeti GSh-4 típusú régi vadászpilóta sisakot, amit az eBay-en bocsátunk nemzetközi árverésre. Nem javítottam rajta semmit, viszont ez egy igazi ritkaság és számomra érdekes is, ezért döntöttem úgy, hogy írok róla egy cikket a blogba. Szeretném megmutatni a sisakról készített fotókat, és megosztani Veletek a sisakkal kapcsolatos információkat, amiket találtam róla az interneten. Ha megtetszik valakinek, írjon az info@fejhallgatoszerviz.hu címre, és elküldöm a webcímet, ahol licitálni lehet rá.

jurij-gagarin-timeA sisakkal állítólag repültek, használva volt, ami látszik is rajta. Persze az ilyen holmiknál nem lehet tudni, hogy egy repedés akkor keletkezett-e, amikor a pilóta katapultált, vagy szimplán csak leejtették a lépcsőről költözés közben. Éppen ezért eredeti állapotában hagytuk. Találtam egy képet, amin Jurij Gagarin látható a Time magazin 1961 április 21-edikei kiadásának címlapján a holdraszállás kapcsán. Ezek a képen Gagarin egy hasonló sisakot visel.

soviet-GSh4LA sisakot a Szovjetunióban vezették be a ’60-as években. Majdnem pontos másolata az amerikai K-1/MA-2 sisakoknak. Később a kínaiak a TK-1 típusú sisakot erről mintázták. Továbbfejlesztett változata a GSh-4M típus, melyet már sötétítő üveggel is kiegészítettek. Mig-19, Mig-21 és Szu-15 vadászgépekben használták.

Az üveg oldalán az a piros alkatrész egy ellenállás, ami a fűtőszálhoz tartozik. A bal alsó lyukon át gégecsövön keresztül áramlott az oxigén a sisakba. Eredetileg némi elektronika, hangszórók és egy mikrofon is tartozhatott hozzá. A sisak több részből áll, ezek csatokkal rögzülnek. Ha fel szeretnénk venni, először szét kell szednünk. Belül a fejtetőnél bőr borítás található.