AKG K403 fejhallgató javításaEgy sokadik jack dugó cserén vagyunk túl, most egy AKG K403 típusú fejhallgató volt a páciens. A jack dugó cseréje a leggyakoribb javítás. Ez a javítás viszonylag egyszerű, rövid idő alatt elvégezhető.

A jack dugót akkor kell cserélni, ha a kábel megsérül és kontakthibás lesz a dugó tövében, vagy ha maga a dugó mechanikusan sérül, például ha elferdül az érintkezője. A gyári dugók rá vannak öntve a kábelre, a kábellel együtt gyártják őket, vagyis nem szétszedhetőek. Tehát a javításhoz szerelhető dugót használunk, ami más kinézetű, mint az eredeti, funkcióját tekintve viszont azonos. A javításhoz a szerelhető dugón kívül szükségünk lesz még egy szilikon törésgátlóra, ami védi a kábelt a megtöréstől, valamint egy zsugorcsőre is, amit a forrasztásokra fogunk rámelegíteni szigetelésként a dugó belsejében.

A régi dugó levágása után a jack dugó házán dugom át a kábelt, majd a törésgátlón, végül a zsugorcsövön. A szilikon törésgátlót csipesszel nyomom be a helyére úgy, hogy a dugó házában megszoruljon. Ezt követően megblankolom a kábelt és beónozom a vezetékeket. Figyelem, a bekötés ennél a típusnál csalóka, a fotón is fordítva látható. (Miután megcseréltem, már nem volt alkalmam újabb fotót készíteni.) A helyes bekötés a következő: a két belső vezetéket körülvevő réz színű szálak, vagyis az árnyékolás jön a dugó sarujára. Ennél a típusnál a piros színű vezeték a bal hangcsatorna, a réz színű vezeték pedig a jobb hangcsatorna. A tanulság az, hogy mindig teszteljük le a bekötés helyességét például a balansz állításával. Ahogy a mondás tartja, a jó pap is holtig tanul.


Utángyártott fülpárna AKG K403 fejhallgatóhoz