Postán érkezett ez a csinos Beats by Dr. Dre Studio replika fejhallgató, azzal a hibával, hogy az egyik fele nem szól. A hasonló típusoknál a kábel a csuklópántoknál gyakran megtörik, először erre gyanakodtam, de a kábel teljesen épnek tűnt.

Először szétszedtem a hangszórótartó dobozokat, hogy megnézhessem a hangszórók állapotát. A fülvédő szivacsokat le sem kell szedni, a dobozok szétpattinthatóak, a két részt oldalanként 3 műanyag pöcök rögzíti. Nem a leg strapabíróbb megoldás, de legalább egyszerű szerelni.

A hibás oldalon a hangszóró érintkezőiről leforrasztottam a kábeleket, hogy ki tudjam próbálni magát a hangszórót, hogy működik-e, és bizony nem működött. Már kezdtem lemondani a javítás sikeréről, amikor észrevettem, hogy csak a tekercsből jövő vékony vezeték szakadt el, de a maradék része elég hosszú ahhoz, hogy újra az érintkezőhöz forrasszam. Elvégeztem a forrasztást, és az újabb teszt során már megszólalt a hibásnak hitt hangszóró. Ez ám a mázli! 🙂

Hogy a laikusok is értsék, hogy miféle tekercsről beszélek, leírom a hangszóró működési elvét, ami tulajdonképpen egy elektromágnes. Egy rögzített mágnes közelében elhelyezett réz tekercsen keresztül folyik az áram. A tekercs vonzza és taszítja a mágnest, de mivel az rögzítve van, a tekercs mozdul el a hozzá rögzített rugalmas membránnal együtt, és eközben a mozgás frekvenciájának megfelelő hangot képez.