Úgy általában nem vagyok túl jó véleménnyel a Beats by Dr. Dre fejhallgatókról. Klasszul szólnak, de a kialakításuk hagy némi kívánnivalót maga után. A legtöbb Beats fejhallgatónak van egy gyenge pontja, ami miatt hamar tönkremennek, ráadásul nehezen javíthatóak. Ez alól kivétel a Beats EP fejhallgató, mert ennek legalább a fejpántja masszív és általában csak a kábelét kell javítani. Ha mindenképpen Beats fejhallgatót szeretnél, akkor a Beats EP-t válaszd!

Beats EP fejhallgató

Beats by Dr. Dre – Beats EP fejhallgató

Beats EP javítás után

Fejhallgató javítás után

Ebben a cikkben egy olyan példányt mutatok be, aminek a csatlakozóját kellett kicserélni. Mint általában, ennek sem a csatlakozója ment tönkre, hanem a kábel lett kontakthibás a jack dugó tövében. Viszont a dugó tövében fellépő kontakthibát csak úgy lehet javítani, ha levágjuk a sérült részt a kábelből a gyári csatlakozóval együtt, és azt egy szerelhető dugóval pótoljuk. A kontakthiba azt jelenti, hogy a kábel mozgatására elmegy vagy visszajön a hang. Legtöbbször nincs külsérelmi nyom, mivel csak a belső vezetékek sérülnek meg de a kábel burkolata ép.

A csatlakozó cseréhez először le kell vágni a gyári dugót. Az a tapasztalatom, hogy a kontakthiba szinte mindig közvetlenül a jack dugó tövében van, nem kell sokat vágni a fejhallgató kábelből, nagyjából 2 centit. Utána rá kell húzni a szerelhető dugó házát meg a forrasztások szigetelésére használatos zsugorcsövet a kábelre. Egyszerűbb, ha a kábelt csak akkor blankoljuk meg, ha már mindent rátettünk. A blankoláshoz használhatunk sniccert vagy speciális blankolófogót is. A szövetes szálakat vágjuk ki egy éles ollóval. A vastagabbik réz színű vezetékben megbújik egy piros-zöld vezeték, ezeket válasszuk külön. A réz színű vezetékeket sodorjuk össze egymással. Ha mindent jól csináltunk, akkor összesen 4 vezeték marad. A piros-zöld a mikrofon illetve a headset vezérlő, a réz az árnyékolás, a zöld a bal hangcsatorna, a piros a jobb hangcsatorna.

Beats EP fejhallgató bekötése

A szerelhető jack dugót forrasztás közben rögzítenünk kell valahogy. A rögzítéshez használhatunk például csipeszes forrasztó állványt, kis méretű satut vagy akár egy összegumizott kombinált fogót is. A jack csatlakozókat szinte mindig a lenti ábrán látható CTIA szabvány szerint kell bekötni:

4 pólusú jack dugó CTIA szabvány szerinti bekötése

Nem vállaljuk:
  • Nem vállaljuk Beat by Dr. Dre Beats Solo 2.0-ás fejhallgatók javítását, melyek típushibája, hogy a fejhallgató jobb oldal nem szól a fejpánton átmenő kábel sérülése miatt. Ennek a javítása túl időigényes, és csak a gyári állapotot állítaná vissza, nem jelentene tartós megoldást a problémára.
  • Nem vállaljuk bluetooth-os eszközök javítását. A Fejhallgató Szervizben csak vezetékes fejhallgatók és fülhallgatók kábeles hibáinak javításával foglalkozunk.

A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón3.000 forint
Csatlakozó: Headsetes jack dugó 3.5mm1.000 forint
Összesen:4.000 forint