A napokban egy iBeats fülhallgató kapott vadonatúj kábelt. A jó minőségű alkatrészeknek köszönhetően a felújítás után még sokáig használható lesz. A fotókon látszik, hogy az eredeti kábel burkolata megsérült a felső részen, illetve más helyeken is, emiatt döntöttünk a teljes kábelcsere mellett. A Beats az új kábellel is ugyan olyan jól szól, mint korábban.

A javításhoz először is szét kell szedni a hangszórótartó dobozokat. A füles tulajdonosának nem sikerült, de most leírom, hogy hogyan kell. Ennél a típusnál a hangszórótartó dobozok fémből készültek, a doboz két része szorosan illeszkedik egymásba, talán még némi ragasztó is tartja. Az illesztésnél meg lehet próbálni sniccerrel szétfeszíteni, de az általában nyomot hagy. Legjobb satuba befogni a hátsó részt, és egy fogóval óvatosan mozgatva lehúzni az első részt. A fogót határozottan és erősen szorítsuk rá, mert ha megcsúszik, akkor szintén nyomot hagy, összekarcolja a felületet.

A gumi törésgátlókat modellező fúróval és vékony fúrószárral lehet átfúrni, hogy az új Neotech kábel átférjen rajta. A kábeleket meg kell blankolni, miután átfűztük a törésgátlón, majd rá kell forrasztani a vezetékeket a hangszóró érintkezőire. Végül ne felejtsük el beragasztani a kábelt, mert ezzel tehermentesítjük a forrasztást. Ha a felső rész készen van, akkor rá kell húzni a kábelre az ütköztetőt. Korábban erre is zsugorcsövet használtunk, mint a dugó tövében törésgátlónak, most már viszont egy rugalmas szilikon elemmel váltottuk ki mindkettőt.

A jack dugó bekötése az érintkező tüske töve felől haladva a következő: a hátsó érintkező a közös negatív pont, a réz színű vezeték – a középső érintkező a jobb hangcsatorna, a piros színű vezeték – az első érintkező a bal hangcsatorna, vagyis a zöld színű vezeték.

A kábelt rögzítem úgy, hogy fogóval rányomom a dugó saruját. Az egészre rámelegítek egy zsugorcsövet, hogy szigetelje az érintkezőket és a forrasztásokat. A dugó házát úgy csavarom össze az érintkező tüskével, hogy a tüskét satuba fogom, a kábelt a törésgátlóval együtt szorosan tartom, miközben a helyére csavarom a házat. Erre azért van szükség, mert a törésgátló szorosan illeszkedik a kábelre, és ha rögzítés nélkül csavarnám, elnyíródnának a vezetékek.


Univerzális fülhallgató gumi, szilikon gumiharang