Íme egy egyszerűnek mondható rutin javítás, jack dugó csere egy Beyerdynamic DT770 Pro típusú fejhallgatón. Az eredeti csatlakozó tövében kontakthibás lett a kábel. Ez azt jelenti, hogy a belső vezetékek megsérültek, és ennek hatására a kábel mozgatásakor berecseg a zene vagy teljesen elmegy a hang. A jack dugó tövében kontakthibás fejhallgató javítása a csatlakozó cseréjével lehetséges.

A gyári dugót le kell csípni a sérült kábelérész fölött, így a legtöbb esetben 1-2 centinél többet nem veszítünk a kábel hosszából. Ennél a típusnál az eredeti jack dugó átalakítós, vagyis 3.5mm-es és 6.3mm-es is tud lenni egy csavarmenetes átalakító segítségével. Érdemes megfigyelni, hogy az összes gyári megoldás csavarmenetes, nem pedig összedugós, mivel ez a megoldás sokkal tartósabb.

Ebben az esetben a megrendelő kérésére egy sima 6.3mm-es tüskeátmérőjű Amphenol márkájú szerelhető jack dugó került a zsinór végére, természetesen sztereó kivitelben. Miután ráhúztuk a kábelre a dugó házát és a szigetelő elemet, meg kell blankolnunk a kábelt, vagyis el kell távolítanunk a burkolatát egy rövid szakaszon. Erre léteznek különféle célszerszámok, de legjobban sniccerrel “érezhető”, hogy milyen mélyen kell bevágni.

A továbbiakban leírom, hogyan célszerű fejhallgató kábelt forrasztani, mert ez még néha bizony a műszerészeknek is nehézséget jelent, pedig csak pár apró trükk az egész.

Ezeknél a fejhallkgató kábeleknél nagyon fontos a “tiszta” blankolás, ami azt jelenti, hogy nem szabad belevágnunk a belső vezetékekbe, minden elemi szálnak meg kell lennie, mert csak ez biztosít tökéletes érintkezést. Ha a blankolás szépen sikerült, akkor nem kell utólag kibogozni a rézszálakat, ugyanis az azonos színűek egy kupacban lesznek. Elég ha ujjunkkal megsodorjuk egy kicsit a különálló vezetékeket, majd forrasztó olajat kenünk a végükre. A páka hegyére vegyünk fel egy kis óncseppet, ebbe mártsuk bele a vezetékek végeit, míg fel nem fut rájuk az ón nagyjából 2 milliméter hosszan. A vezetékeket eközben úgy tartsuk, hogy a végükről leolvadó zománc szigetelés lejjebb tudjun folyni, ne az érintkező felületet szennyezze be.

Csak ezután kíséreljük meg felforrasztani a szálakat a jack dugónkra. A jack dugó érintkezőire is kenhetünk a folyatószerből, az csak megkönnyíti a munkát, ne sajnáljuk! A bekötés ennél a típusnál szokványos, vagyis a réz színű vezeték az árnyékolás, a piros a jobb hangcsatorna, és végül de nem utolsó sorban a kék vezeték a bal hangcsatorna lesz.

A vállalkozó kedvűeknek üzenem, hogy bátran lehet próbálkozni, a leírt tanácsokat érdemes megfogadni. jó munkát kívánok! Aki viszont ránk bízná a javítást, az megtalál minket a Fejhallgató Szervizben.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón3.000 forint
Csatlakozó: Jack dugó 6.3mm sztereó2.000 forint
Összesen:5.000 forint