A Compilot Deluxe egy egyszerű és masszív, klasszikus fazonú pilóta headset állítható fém fejpánttal és zselés fülpárnákkal, megfizethető áron. Ez a headset azért került szervizbe, mert a jobb oldala nem szólt.

Compilot Deluxe pilóta headset

A headset szétszedéséhez először le kell húzni a fülpárnát, majd óvatosan ki kell szedni az alatta lévő szivacsot. A hangszóró erre van ráragasztva, ezért vigyázni kell, hogy ne szakítsuk le a vezetékeit. Az alatta lévő szivacsot szintén szedjük ki a lyukon keresztül. Ezen a lyukon keresztül hozzáférünk a panelhez, a kábelekhez illetve a hangerőszabályzó potenciométerhez is, szóval általában felesleges ennél jobban szétszerelni a headsetet. Viszont a fejpánt méretállító részén a tekerőt lelazítva kifordíthatjuk oldalra a fülkagylót, hogy jobban hozzáférjünk a belsőségekhez.

Egyszerű műszeres méréssel megállapítottam, hogy a hangszóró tekercse szakadt meg. Mivel egyidejűleg több Compilot headsetet kaptam javításra, és volt köztük egy másik, ami szintén féloldali hangszóró hibás volt, annak az ép hangszórójára cseréltem ki ennek a headsetnek a sérült hangszóróját. Később a másik hangszóró hibás headsetbe egy pár univerzális 300 ohm impedanciájú hangszórót építettem be.

Compilot pilóta headset hangszóró

A headset mindkét oldalán 1 kiloohm ellenállású, lineáris karakterisztikájú hangerőszabályzó potenciométerek vannak, viszont a jobb oldali az egyik végállásában kattan is egyet, vagyis kapcsolós. Ennek az az értelme, hogy a headset használható mono avagy sztereó beállítással is. Sztereó beállítás esetén a hangcsatornák hangereje külön-külön szabályozható, mono állásban a bal oldali hangerőszabályzóval egyszerre szabályozhatjuk mindkét oldal hangerejét.

Bár a rádió mono jelet ad, de ha van egy köztes intercom, az sztereó is lehet, illetve több különböző jelforrást is kezelhet. Fontos tehát, hogy a headsetet mindig az intercomnak megfelelő beállítással kell használni. Hogyha az intercom mono jelet ad, de a headset sztereóra van állítva, akkor a jobb oldala nem fog szólni. Hogyha az intercom sztereó jelet ad, de a headset monora van állítva, akkor a bal hangcsatorna fog szólni mindkét oldalon, a jobb hangcsatorna pedig egyiken sem.

A potmétereket rögzítő anyacsavar le volt lazulva, ezért azt mindkét oldalon meghúztam egy 10-es csillagkulccsal, illetve a potméterek kaptak némi PRF 7-78 felülettisztító és kenőanyagot. Ezen kívül a mikrofon szivacsot is kicseréltem, mert már el volt szakadva.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Hangszóró csere pilóta headsetben10.000 forint