A Compilot Lite egy egyszerű és masszív, összecsukható pilóta headset megfizethető áron. A jobb oldali hangerőszabályzó egy kapcsolós potenciométer, ami mono-sztereó kapcsolóként is funkcionál. Sztereó beállítás esetén a hangcsatornák hangereje külön-külön szabályozható.

Compilot Lite pilóta headset

A headset egyik oldala nem szólt. Illetve amikor a headsetet a tesztelőhöz csatlakoztattam, a PTT érintkezőket rövidre zárta, mintha folyamatosan be lenne nyomva a PTT (Push To Talk) gomb, holott ezen a típuson nincs is ilyen gomb. Ebből arra következtettem, hogy valahol megsérült a kábel vezetékeinek a szigetelése ezért a vezetékek összeérnek egymással. A headset ezen kívül nem volt rossz állapotban, a főkábelen illetve a fejpánt kábelen sem látszott semmilyen külsérelmi nyom vagy elhasználódás. A hangerőszabályzók nem voltak recsegősek, viszont éreztem, hogy a jobb oldalit túl lehet tekerni a végálláson és hallani lehetett, ahogy ilyenkor a potméter a fejhallgató belsejében súrolja a szivacs betétet, vagyis a potmétert rögzítő anyacsavar lelazult.

Compilot Lite pilóta headset szétszedése

A headset szétszedéséhez ki kell pattintani a kék műanyagból a feketét, amire a fülpárnák fel vannak ragasztva. Először a headset jobb oldalába kukkantottam bele. Mint ahogy az sejthető volt, a potméter rögzítése kilazult, eredeti pozíciójához képest el volt csavarodva, de a vezetékek szerencsére még nem szakadtak le róla. Ebben a headsetben 10 kiloohm ellenállású, lineáris karakterisztikájú potméterek vannak. Kívülről lehúztam a forgatógombot, és a rögzítő anyát meghúztam egy 10-es csillagkulccsal, miközben a potmétert belülről megtartottam a kezemmel. Ha már úgyis szét volt szedve, megkínáltam a potmétert egy kis PRF 7-78-al, ami egy felülettisztító és kenőanyag spray. Ezt szemből a tengely tövénél avagy a hátulján lévő nyíláson át lehet belefújni, utána érdemes párszor megforgatni a tengelyt, majd letörölni a felesleget.

Compilot Lite pilóta headset hangerőszabályzó

A multiméter szakadásvizsgálójával elkezdtem méricskélni, hogy miért nem szól a jobb oldali hangszóró. A műszer a PJ-055 hangszóró csatlakozó és a hangszóró között nem mutatott szakadást, vagyis a kábelben lévő belső vezetékek épek. Viszont amikor a hangszóró tekercsét mértem, ott már szakadást jelzett a multiméter.

Az ilyen, viszonylag kis méretű hangszórókat nem igazán lehet illetve nem érdemes javítani, a sérült hangszórót egyszerűbb kicserélni. Pilóta headsetekben többnyire 300 ohm impedanciájú hangszórókat használnak. Mivel ezek a hangszórók elsősorban a beszédhang átvitelére szolgálnak, nincs sok jelentősége a hangszórók hangminőségének, nyugodtan használhatunk azonos impedanciájú univerzális hangszórókat. Ugyanakkor ha nem a gyárival megegyező hangszórót építünk be, akkor a hangszórókat párban érdemes cserélni, hogy mindkét oldalra egyforma hangszóró kerüljön, máskülönben elég zavaró lenne, hogyha a két hangszóró nem egyformán szólna.

Compilot Lite pilóta headset javítása

Miután a jobb oldallal végeztem, visszapattintottam a fülpárnát, majd szétszedtem a headset bal oldalát is. Bal oldalon a hangerőszabályzó potméter lábai egy áramköri lapra vannak forrasztva, ami miatt nem tudott annyira elcsavarodni, mint a másik oldalon, de az anyacsavar itt is laza volt. Miután meghúztam az anyát, preventív jelleggel ezt a potmétert is befújtam. Az áramköri lap hátoldalán található pici fekete modul az elektret mikrofon erősítője, a panel többi része csak a vezetékek összekötésére szolgál.

Ki kellett derítenem a PTT-vel kapcsolatos hibajelenség okát. Megmértem a PJ-068 mikrofon csatlakozó érintkezőit, és a PTT valóban összeért az árnyékolással. Pedig ennél a headsetnél a PTT érintkező vezetéke gyárilag nincs bekötve a panelre, vagyis semelyik másik vezetékkel sem az árnyékolással nem szabadna érintkeznie. Feltűnt, hogy a panel forrasztásaihoz közel a vezetékekről pereg le a szigetelés, amikor a csipesszel hozzájuk érek. Ezt okozhatta a szigetelés anyagának elhasználódása vagy valamilyen forrasztószer maradéka is, amit forrasztás után nem takarítottak le onnan. Tehát a vezeték szigetelésének sérülése miatt keletkezett zárlat a PTT érintkező és az árnyékolás között. Erre az volt a megoldás, hogy levágtam néhány centit a kábel felső részéből, és miután meggyőződtem róla, hogy lentebb a szigetelés jó állapotban van, visszaforrasztottam a vezetékeket a panelre.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Hangszóró: Hangszóró pilóta headsetbe 300 ohm (2 db)15.000 forint
Javítás munkadíj: Hangszóró csere pilóta headsetben10.000 forint
Javítás: Kábel javítás pilóta headseten
Összesen:25.000 forint