Professzionális diszpécser headseteket jellemzően call centerekben és ügyfélszolgálatokon használnak, ahol a diszpécsereknek nagy mennyiségű telefonhívást kell lebonyolítaniuk. Az ilyen eszközöknek tehát bírniuk kell(ene) a fokozott igénybevételt.


A diszpécser headsetek kábele általában QD (Quick Disconnect) csatlakozóban végződik. A QD csatlakozók előnye, hogy a headsetet akár telefonhívás közben is szét lehet csatlakoztatni, a hívás megszakítása nélkül. QD csatlakozóból kétféle típust különböztetünk meg, melyek eltérő kialakításuk miatt nem kompatibilisek egymással, de a bekötésük azonos: Plantronics QD és Jabra QD / GN Netcom QD.

QD csatlakozók teteje

QD csatlakozók teteje
Felül: Jabra QD / GN Netcom QD
Alul: Plantronics QD

QD csatlakozók alja

QD csatlakozók alja
Felül: Plantronics QD
Alul: Jabra QD / GN Netcom QD

QD csatlakozó bekötése


A QD csatlakozókhoz többféle átalakító kábel kapható, melyekkel ugyanazt a headsetet annak átalakítása nélkül csatlakoztathatjuk különféle eszközökhöz, például jack vagy USB csatlakozóval PC-hez, az RJ (Registered Jack) csatlakozó család segítségével pedig különféle telefonokhoz:

  • RJ9 dugó (4P4C)
  • 6P4C dugó (RJ11)
  • 8P8C dugó (RJ45)

Nem kapható szerelhető kivitelű QD csatlakozó, ezért a törött csatlakozókat nem lehet kicserélni, legfeljebb az egész kábelt. A kontakthibás kábel headset felőli vége általában javítható.

A diszpécser headsetek a nagy igénybevétel miatt gyakran eltörnek. A törött műanyag alkatrészeket általában nem lehet tartósan javítani. Viszont egy cégen belül jellemzően sok egyforma típusú headsetet használnak, így a törött eszközök ép alkatrészeit felhasználva össze lehet rakni néhány működőt. Ha a gyártó nem árul pótalkatrészeket, akkor a törött műanyag alkatrészeket 3D nyomtatással is lehet pótolni, de az igen költséges megoldás.

Higiéniai szempontból fontos, hogy lehetőség szerint minden diszpécser saját headsetet használjon, és ki kell cserélni a fülpárnákat, ha azok már elhasználódtak.


QD splitter elosztó doboz

Megrendelésre készítünk QD splitter elosztó dobozokat, melyekkel ugyanarra a jelforrásra két headset is csatlakoztatható. Az elosztó lényege, hogy a headsetek mikrofonjait külön-külön lehet ki- és bekapcsolni, így ugyanazt a hívást egy másik diszpécser is hallgathatja, ami például az új kollégák betanításakor lehet hasznos. Az elosztó Plantronics QD és Jabra QD / GN Netcom QD csatlakozós headsetekkel egyaránt használható, ehhez mindig a megfelelő adaptereket kell rá felhelyezni.

QD splitter elosztó doboz

QD splitter elosztó doboz adapterekkel

QD splitter csatlakozo


Diszpécser headset kábel általános bekötése a vezetékek színe alapján
MIC-324 / 1 QD / 4 MIC+ narancssárga piros piros
MIC-324 / 2 QD / 1 MIC- árnyékolás árnyékolás zöld
MIC-324 / 3 QD / 2 SPKR- fehér fehér fehér
MIC-324 / 4 QD / 3 SPKR+ zöld kék fekete