Ezen az oldalon közzéteszünk némi szakmai segítséget és pár hasznos ábrát, melyek jól jöhetnek fejhallgató javítás vagy fülhallgató javítás közben azok számára, akik maguk szeretnének megbirkózni ezzel a kihívással. Főként különféle csatlakozók bekötései találhatók itt.

Ha velünk szeretné javíttatni hibás fejhallgatóját vagy fülhallgatóját, a jack dugó cseréről az alábbi oldalon olvashat:
Jack dugó csere fejhallgatón, jack dugó csere fülhallgatón


Jack dugók általános bekötése

A jack csatlakozó főként az audio technikában használatos. A fejhallgatók és fülhallgatók végén leggyakoribb a 3.5 mm-es tüskeátmérőjű jack dugó. Nem ritkán 6.3 mm-es tüskeátmérőjű jack dugóval is gyártanak füleseket, mert ez illeszkedik a legtöbb erősítő kimenetéhez. A mobilokhoz és okostelefonokhoz tartozó eszközök általában 4 pólusú jack dugóval vannak ellátva, ami alkalmas a mikrofon illetve a vezérlő gombok jelének továbbítására is.

3 pólusú sztereó jack dugó bekötése

4 pólusú jack dugó CTIA szabvány szerinti bekötése

4 pólusú jack dugó OMTP szabvány szerinti bekötése

A vezetékek általában különböző színűek. Az általános bekötés a következő: a zöld vezeték a bal hangcsatorna pozitív pólusa, a piros vezeték a jobb csatorna pozitív pólusa, a réz színű vezeték a közös földelés. De a különböző gyártók nem mindig követik a megszokott jelölési módot, eltérhetnek tőle. Például a közös földelés néha piros-zöld csíkos. A mikrofon pozitív pólusa többnyire fehér vagy kék színű, kizárásos alapon megtalálható. A legbiztosabb az, ha műszerrel mérjük ki a helyes bekötést.


Fejhallgatók szimmetrikus bekötése

Ha olyan fejhallgató erősítőt és/vagy digitális-analóg átalakítót avagy DAC-ot használunk, amely rendelkezik szimmetrikus fejhallgató kimenettel, akkor a szimmetrikus hajtás csak egy szimmetrikus fejhallgató kábel szimmetrikus bekötésével valósítható meg. A szimmetrikus kábel használatával javíthatjuk eszközeink hangminőségét, mert ezekkel a zaj kiszűrhető.


2.5mm TRRS 4 pólusú jack dugó szimmetrikus (balanced) bekötése

2.5mm TRRS jack dugó szimmetrikus bekötése

DAP (Digital Audio Player) / DAC (Digital to Analog Converter),
melyek kimenetéhez a felső ábrán látható bekötés való:

 • Astell and Kern
 • Fiio
 • Onkyo
 • Cayin
 • Questyle
 • iBasso

3.5mm TRRS 4 pólusú jack dugó szimmetrikus (balanced) bekötése

3.5mm TRRS jack dugó szimmetrikus bekötése

 • Geek Wave
 • HifiMan HM-801
 • Oppo PM-3

3.5mm TRRS jack dugó szimmetrikus bekötése

 • Sony MDR-1A cserélhető fejhallgató kábel felső csatlakozója

3.5mm TRRS jack dugó szimmetrikus bekötése

 • AK DAP

4.4mm TRRRS 5 pólusú jack dugó szimmetrikus (balanced) bekötése

4.4mm jack dugó szimmetrikus bekötése


4 pólusú XLR dugó szimmetrikus (balanced) bekötése

4 pólusú XLR dugó szimmetrikus bekötése


Hangerőszabályzós fejhallgatók bekötése


PC csatlakozós és USB csatlakozós headsetek

A régebbi headsetek végén két darab jack dugó található. Ebből egy a hangszórókhoz tartozik, egy pedig a mikrofonhoz. Legtöbbször színekkel vagy kis ábrákkal jelölik, hogy melyik-melyik. Például többnyire a zöld dugó a hangszóró csatlakozója, míg a lila a mikrofoné. Ugyan ezek a színek használatosak a számítógép hangkártyáján elhelyezett aljzatokon is. Ma már gyakoribbak a beépített hangkártyával működő USB csatlakozós headsetek.


Mini XLR csatlakozó bekötése

Az alábbi cserélhető kábeles AKG fejhallgatók kábelén a felső csatlakozó egy 3 pólusú lengő mini XLR aljzat, ami a fejhallgatón lévő 3 pólusú beépíthető mini XLR dugóba csatlakozik:
K141MK, K141MKII, K240, K267, K271, K702, K712, Q701, Q702