Rendhagyó cikk következik. A szervizben fejhallgatók adásvételével többnyire nem foglalkozunk, de a hétvégén szétnéztem a bolhapiacon, és a kezembe akadt néhány fejhallgató, melyeket érdemesnek találtam rá, hogy megvegyem és felújítsam őket. A XVII. kerületi Bakancsos utcai piacon vásároltam. A rendes neve egyébként Flamingó Vásártér, a Madárdomb közben található. Csak szombaton és vasárnap van nyitva 6 és 13 óra között. Bolhapiacra járni tök jó móka annak, aki szereti az ilyesmit. Itt olcsón lehet venni mindenféle régiséget, érdekességet, akár még márkás fejhallgatókat is találhatunk. Persze a legtöbb hibás vagy felújítandó állapotú. A következőkben górcső alá vesszük, hogy miket zsákmányoltam, a javításukat pedig később különálló cikkekben fogom bemutatni.


Sennheiser HD 205 fejhallgató

A Sennheiser HD 205 egy DJ fejhallgató elfordítható fülkagylóval, egyoldalas kábelvezetéssel. Hangszórói 32 ohm impedanciájúak. A fejhallgató ránézésre ép, törés szerencsére nincs rajta. Ezen a típuson elsősorban a fejpánt belső részét érdemes megnézni, közvetlenül a forgó rész fölött, hogy nem látható-e rajta repedés. Használt fejhallgatón a fülpárnákat és a fejpánt párnát mindenképpen cserélni kell, ezek már teljesen elhasználódtak. A fejhallgató mindkét hangszórója szól, csak visszhangosan, ami azt jelenti, hogy a negatív szál szakadt a kábelben. Ez többnyire a dugónál szokott előfordulni, ezért azt ki kell majd cserélni. Ezen a modellen a jack dugó átalakítós, vagyis egy csavarmenetes adapterrel 3.5mm-esből 6.3mm-es tüskeátmérőjűvé alakítható. Ez az adapter sajnos hiányzik, ezt is pótolni kell.

Utángyártott fülpárna Sennheiser HD 205 fejhallgatóhoz

Sennheiser HD 205

Hibás Sennheiser HD 205


Sennheiser HD 203 fejhallgató

A Sennheiser HD 203 a maga nemében egy korrekt kis fejhallgató. Ezen a példányon a fülpárnákat és a fejpánt borítást mindenképpen cserélni kell, mert azok elég rosszul néznek ki. Viszont a hangszórói szépen szólnak, a kábel nem kontakthibás. A felső törésgátlókat ki kell majd cserélni, mert azok át lettek vágva, gondolom egy korábbi javítás során. Ennél a fejhallgatónál azt érdemes megnézni ha használtat veszünk, hogy a fülkagylók ne legyenek kiesősek, lejárósak. Ezek egy műanyag gömbcsuklóval rögzülnek a fejpánthoz.

Utángyártott fülpárna Sennheiser HD 203 fejhallgatóhoz

Sennheiser HD 203

Hibás Sennheiser HD 203


Tectronic MD-806BS fejhallgató

A Tectronic MD-806BS egy kevésbé értékes modell, lényegében egy retró fejhallgató, viszont manapság már nem igazán árulnak ilyen kialakítású fejhallgatókat. Fémkeresősök szoktak ilyesmit használni a detektorhoz, mert elég masszív, spirál kábeles, és a két oldal hangereje külön-külön állítható potméterek segítségével. Van rajta egy sztereó-monó kapcsoló is. Ezekben a régi potenciométereket szinte mindig ki kell cserélni, mert állítás közben recsegnek. Ez egy japán fejhallgató, hangszórói 8 ohm-osak, a jack dugó 6.3mm-es. Bár ez egy régi fejhallgató, a fülpárnák és a fejpánt borítás épek.

Tectronic MD-806BS

Hibás Tectronic MD-806BS


AKAI ASE-20 fejhallgató

Az AKAI ASE-20 sem ér többet, mint a Tectronic MD-806BS, viszont a piacon fillérekért megkaptam. Ez szintén egy Japánban gyártott retró fejhallgató. Jó lesz a szervizbe dekorációnak. A fejpánt borítás alsó része sajnos felrepedezett, de a fülpárnái jó állapotban vannak. A jobb oldala nem szól, vélhetően azért, mert a fejpánton átmenő kábelben van egy szakadás. A hangerőszabályzó potmétereket is cserélni kellene, mert recsegősek.

AKAI ASE-20

Hibás AKAI ASE-20


Koss Pro 4 AAA Plus fejhallgató

Talán a Koss Pro 4 AAA Plus a legérdekesebb és egyben legértékesebb darab, amit hazahoztam. Ez egy 70-es évekbeli hifi fejhallgató, méghozzá működő állapotban. Fül körül felfekvő zárt típus, jó hangosan szól. A fejpánt borítása rendben van, a fülpárnái viszont teljesen felkeményedtek. A fejpánt mechanikusan teljesen jó, és a hangszórók is kifogástalanul szólnak, de a kábel tetejéről hiányzik a törésgátló. Az a fura fém szerelvény a bal oldalán állítólag arra való, hogy mikrofont rakjon rá az ember, bár ilyet még sosem láttam. Ezt a fejhallgatót mindenképpen fel fogom újítani.

Koss Pro 4 AAA Plus

Hibás Koss Pro 4 AAA Plus