Ezen az oldalon közzéteszünk némi szakmai segítséget és pár hasznos ábrát, melyek jól jöhetnek fejhallgató javítás vagy fülhallgató javítás közben azok számára, akik maguk szeretnének megbirkózni ezzel a kihívással. Főként különféle csatlakozók bekötései találhatók itt.

Jack dugók általános bekötése

A jack csatlakozó főként az audio technikában használatos. A fejhallgatók és fülhallgatók végén leggyakoribb a 3.5 mm-es tüskeátmérőjű jack dugó. Nem ritkán 6.3 mm-es tüskeátmérőjű jack dugóval is gyártanak füleseket, mert ez illeszkedik a legtöbb erősítő kimenetéhez. A mobilokhoz és okostelefonokhoz tartozó eszközök általában 4 pólusú jack dugóval vannak ellátva, ami alkalmas a mikrofon illetve a vezérlő gombok jelének továbbítására is.

3 pólusú sztereó jack dugó bekötése

4 pólusú jack dugó CTIA szabvány szerinti bekötése

4 pólusú jack dugó OMTP szabvány szerinti bekötése

A vezetékek általában különböző színűek. Az általános bekötés a következő: a zöld vezeték a bal hangcsatorna pozitív pólusa, a piros vezeték a jobb csatorna pozitív pólusa, a réz színű vezeték a közös földelés. De a különböző gyártók nem mindig követik a megszokott jelölési módot, eltérhetnek tőle. Például a közös földelés néha piros-zöld csíkos. A mikrofon pozitív pólusa többnyire fehér vagy kék színű, kizárásos alapon megtalálható. A legbiztosabb az, ha műszerrel mérjük ki a helyes bekötést.


Jack dugók bekötése konkrét típusoknál vezetékek színe alapján

Típus: L R GND M
Pioneer fülhallgató kék piros-réz piros-zöld, zöld, réz piros
Marley fejhallgató kék piros réz zöld
Beats Tour 2 fülhallgató zöld piros réz kék
Bose QC3 fejhallgató zöld piros réz
Marshall Major fejhallgató piros zöld réz kék
Audio Technica fülhallgató zöld piros réz, fekete, lila fehér

PC csatlakozós headsetek bekötése

A hagyományos headsetek végén két darab jack dugó található. Ebből egy a hangszórókhoz tartozik, egy pedig a mikrofonhoz. Legtöbbször színekkel vagy kis ábrákkal jelölik, hogy melyik-melyik. Például többnyire a zöld dugó a hangszóró csatlakozója, míg a lila a mikrofoné. Ugyan ezek a színek használatosak a számítógépen elhelyezett aljzatokon is. Ma már elterjedtebbek az USB-s és többcsatornás eszközök is.


Mini XLR bekötése, RJ dugó avagy telefoncsatlakozó bekötése


USB A dugó bekötése


Pilóta headsetek bekötése – general aviation – airbus csatlakozó


Razer billentyűzetek bekötése