Ebben a cikkben egy Klipsch R6 In-Ear fülhallgató javítását szeretném bemutatni. A Fejhallgató Szervizben nem csak fejhallgatók javításával foglalkozunk, fülhallgatókat is javítunk. A fülhallgató javítás nem sokban különbözik a fejhallgató javítástól. A fülhallgatókon is ugyan azokat a javításokat tudjuk elvégezni, tehát ki tudjuk cserélni a kontakthibás, törött vagy leszakadt jack dugót, tudjuk javítani a kábelt, de bizonyos esetekben teljes kábelcsere szükséges. Kizárólag vezetékes fülhallgatókat javítunk. A fejhallgatókkal ellentétben a fülhallgatók felső része ragasztva van, nem pedig csavarozva. De ez általában nem jelent problémát, a legtöbb fülhallgató típus szétszedhető és sikeresen javítható hogyha csak a kábelnek van baja.

Klipsch R6 In-Ear fülhallgató javítása

A javításra leadott Klipsch R6 In-Ear fülhallgatónak az volt a hibája, hogy a jack dugó tövében kontakthibás volt a kábele. Ezt onnan lehet tudni, hogy a kábel hajlítgatására hol elmegy hol pedig visszajön a hang. A hiba megszüntetéséhez le kellett vágni a kábelről a sérült részt, és egy szerelhető kivitelű jack dugóval kellett pótolni a gyári csatlakozót. A jack dugó csere itt is ugyan úgy zajlik, mint a fejhallgatóknál. A belső vezetékek egyébként szinte azonosak, a különbség csak a kábelek burkolatában van, mert az fejhallgatóknál vastagabb szokott lenni.

Klipsch R6 In-Ear fülhallgató

Klipsch R6 In-Ear fülhallgató vezetékek

A jack dugó cseréhez először le kell vágni a gyári csatlakozót. Utána fel kell húzni a kábelre a szerelhető dugó házát és egy zsugorcsövet. Ezután meg kell blankolni a kábelt és elő kell ónozni a vezetékeket. A kábelben lesz két réz szívű vezeték, egy piros, egy zöld és egy fehér, ami körbe van tekerve egy piros-zöld vezetékkel. A fehér vezeték a mikrofonhoz illetve a headset vezérlőhöz tartozik, a rajta lévő vezeték a mikrofon árnyékolása. Utóbbit a két rézzel kell majd egy helyre forrasztani, melyek a hangszórók negatív pólusaihoz vannak bekötve. A zöld színű vezetékkel a bal hangcsatorna van bekötve, a pirossal a jobb. Ennyi az egész! 🙂


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Csatlakozó csere fülhallgatón6.000 forint
Csatlakozó: Headsetes jack dugó 3.5 mm1.000 forint
Összesen:7.000 forint