A Koss Pro 4 AAA Plus egy 70-es évekbeli hifi fejhallgató, méghozzá egy elég ritka típus. Én bolhapiacon jutottam hozzá egyhez, amit eladásra szántam, de nem lesz könnyű megválnom tőle, mert tényleg csodálatosan szól és a viselése is nagyon kényelmessé vált az új memóriahabos fülpárnákkal.

Koss Pro/4AAA Plus

Maga a fejpánt, a rajta lévő borítás és a kengyelek, sőt még a fejpánton átmenő kábel is jó állapotban voltak, ezért ezekhez nem is nyúltam. A fejpánt egyébként a pilóta headsetekéhez hasonló masszív kivitelű. Viszont a fejhallgató gyári fülpárnái teljesen felkeményedtek az évek alatt. Ezek szabálytalan alakú ragasztott fülpárnák voltak. Mivel nem sikerült hozzá illő fülpárnákat beszereznem, inkább kitaláltam valami sokkal jobbat: némi barkácsolás árán kényelmes memóriahabos fülpárnákra cseréltem a régieket. Ezek kerek, peremes rögzítésű fülpárnák, tehát a továbbiakban már a pótlásuk vagy cseréjük sem jelenthet problémát. Az átalakítás során egy másik fejhallgató műanyag alkatrészeit használtam fel az új fülpárnák rögzítésére. Ezeket kis méretű csavarokkal rögzítettem négy ponton a fejhallgató gyári alkatrészeihez, melyeket előzőleg átfúrtam a hangszórók körül. A fülkagylók szétszedéséhez az oldalsó műanyag fedeleket kell óvatosan lepattintani, melyeket négy pöcök rögzít az ezüst színű műanyag gyűrűhöz.

Koss Pro/4AAA Plus fejhallgató felújítása

Koss Pro/4AAA Plus fejhallgató memóriahabos fülpárnával

A fejhallgatót eredetileg cserélhető kábelessé szerettem volna átalakítani, de sajnos a mini XLR aljzat nem fért volna el benne, jack aljzatot meg nem akartam beletenni, végül egy egyszerű gumi törésgátlót kapott. Úgy gondoltam, hogy ez a fejhallgató megérdemel egy igazán jó kábelt, ezért az eredetileg rajta lévő nyúzott spirálkábelt egy 180 centiméter hosszú Neotech NECH-3001 kábelre cseréltem ki. Erről a kábelről azt tudom elmondani, hogy a 0.6mm átmérőjű belső vezetők UP-OCC technológiával előállított nagy tisztaságú monokristályos rézből készülnek, a PVC köpenyt nylon harisnya borítja. Ezt a high end kábelt kifejezetten audiofil fejhallgatókhoz ajánlják. Az új kábelt egy átalakítós jack dugóval láttam el, vagyis a 3.5mm-es csatlakozó egy csavarmenetes adapterrel 6.3mm-essé alakítható. A fémházas szerelhető kivitelű jack dugón fekete szilikon borítás található, ami egyben törésgátlóként is funkcionál. A fejhallgató kábel négy eres, és a hangcsatornák negatív vezetékei csak a jack dugónál érintkeznek. Ezek a paraméterek együttesen lehetővé teszik a szimmetrikus bekötést is egy másik fajta csatlakozóval.

Koss Pro/4AAA Plus fejhallgató Neotech NECH-3001 kábellel

A fejhallgatóról részletes leírást a HiFi Magazin 1987 évi 3. számában találtam, ahol többek között ezt írták róla: “Alig kell ráadni egy kis jelet és a hangnyomás máris eléri a 94dB-t, 100mW hatására pedig a fejhallgató már valósággal bömböl.”

Koss Pro/4AAA Plus fejhallgató gyári adatok

Átalakító rendszere dinamikus
Akusztikai rendszere zárt
Csatolás fül körül felfekvő
Impedancia 100 ohm
Frekvenciaátviteli sáv/tűrésmező 10-22 kHz/dB
Harmonikus torzítás (94 dB hangnyomáson) < 0.75 %
Névleges hangnyomás, 1 kHz, 0.26 V-ra 100 dB
Tömeg 365 gr
Nyomáserő 1 N

Koss Pro/4AAA Plus Left

Koss Pro/4AAA Plus Right