Felújítottam egy kontakthibás Lenco K106 fejhallgatót. Mozgatásra néha elment a hang az egyik oldali hangszóróból, mert főkábel és a fejpántban futó kábelek sajnos idővel elhasználódnak.

Ez egy “retró” fejhallgató a 80-as évekből. Elég nagy méretű hangszórótartó dobozai vannak, viszont szépen szól. Jól ki van találva, mert amikor ezt gyártották, biztosan nem arra gondoltak a tervezők, hogy a vásárlók minden évben újat vegyenek, mint manapság. Például a kábelek fém kapcsokkal vannak rögzítve, a főkábel pedig a spirálos kialakításnak köszönhetően kellően rugalmas és strapabíró. Ennek ellenére idővel ez a fejhallgató is meghibásodott, de a javításnak köszönhetően remélhetőleg még jó ideig használható lesz.

Első lépésként szét kellett szedni a dobozokat, hogy a kábel cseréjekor hozzáférjek a forrasztási pontokhoz. A doboz külső oldalán középen található egy csavar, ami a hangszóró hátsó részén lévő furatba illeszkedik. Elegáns megoldás. A főkábelt egy újra cseréltem, de megtartottam az eredeti jack dugót, ami szerelhető típus, vagyis csak egy kábelsaru és a forrasztások rögzítik a kábelhez. A doboz belsejében a hangszórók érintkezőire forrasztottam a vezetékeket. A fejpántban futó kábelt is ki kellett cserélni. Miután ezzel elkészültem, összeszereltem a dobozokat és visszaraktam a fülpárnákat a fejhallagtóra.