A Marshall Monitor egy masszív és több szempontból is praktikus fejhallgató. Többek között azért, mert jó minőségű anyagokból készült, értelmes kialakítású és könnyen szerelhető típus. Kicsire összecsukható, a kábele cserélhető, sőt bármelyik oldalába csatlakoztatható headset funkcióval ellátott spirálkábel. Az ilyen megoldásoknál, ahol a fejhallgató kábel csak az egyik oldalon csatlakozik a fejhallgatóhoz, a másik oldali hangszóró az audio jelet a fejpánton átmenő kábel vezetékein keresztül kapja. Ehhez alap esetben két vezeték szükséges, de mivel ennél a típusnál a kábel bármelyik oldalra bedugható, összesen három vezetéknek kell átmennie a fejpánton.

A hibajelenség, amivel ezt a fejhallgatót behozták az volt, hogy csak az az oldala szól, amelyikbe épp be van dugva a kábel. Már ebből lehet tudni, hogy a fejpánton átmenő kábel árnyékolása, avagy negatív vezetéke szakadt el. Mivel külön-külön mindkét hangszóró szól, azok biztosan nem hibásak. Továbbá a cserélhető kábelt a multiméter diódateszt funkciójával le lehet tesztelni úgy, hogy szakadást keresünk a kábel két végpontja között az egyes vezetékekben. A kábel végein lévő jack csatlakozók azonos érintkezőihez érintve a műszert kiderül, hogy az adott érintkezőket összekötő vezeték sértetlen avagy sem.

A fejpánt kábelt nem érdemes toldozgatni, a szakadás akárhol lehet benne, tehát ki kell cserélni. Ehhez a fejhallgató mindkét felét szét kell csavarozni. Oldalanként négy darab torx fejű csavart találunk a fülpárnák alatt, melyeket nagyon egyszerű levenni, ugyanis a műanyag elem, amire maga a fülpárna rá van feszítve mágnesesen rögzül a fejhallgatóhoz. A javítás során rugalmas szilikon törésgátlókat építettünk be oda, ahol a fejpánt kábel kijön a hangszórótartó dobozokból. Az új kábel fejpánton történő átfűzésére egy speciális célszerszámot használunk, egy félkör alakúra hajlított vékony fémlemezt. Kitaláljátok, hogy mi az? Egy régi walkman fejhallgató kiszuperált fejpántja. 🙂


Utángyártott fülpárna Marshall Monitor fejhallgatóhoz