Szeretném megosztani veletek egy érdekes tapasztalatomat egy szovjet gyártmányú Oktava TON-2 (Октава ТОН-2) típusú fejhallgató javításával kapcsolatban. Már az a történet is érdekes, ahogyan hozzájutottam ehhez a ritka darabhoz. Nemsokkal azután, hogy olvastam erről a típusról, egy apróhirdetést találtam, ahol régi orosz fejhallgatókat kínált eladásra az illető. A fejhallgatók egy kupacban voltak, de felismertem a TON-2 jellegzetes oldalsó részét, gondoltam egy próbát megér. Potom pénzért jutottam hozzá, aki kíváncsi rá, az megnézheti ennek a típusnak az árát eBay-en. Még a gyártó is azt írta, hogy ez egy igen ritka típus a 60-as évekből. Persze amit megvásároltam nem volt kifogástalan állapotban. A kábel alsó része hiányzott, a hangerőszabályzó potméter kontakthibás volt, és az egyik hangszóró is hibás volt.

Először kicseréltem a fejhallgató kábelét egy újra, hogy használható legyen. A hangszórótartó dobozok külső felén vannak a hangszórók érintkezői, ahová fel lehet csavarozni a kábelsarukat. Az eredeti kábelsarukat természetesen átmentettem az új kábelre. A hangszórótartó dobozokat úgy lehet kinyitni, mint egy befőttes üveget, ha a belső felüket lecsavarjuk. A műanyag burkolat maga a hangszóró, egész más a kialakítása, mint a mai hangszóróké, érdekes szerkezet. Van benne egy téglalap alakú vasmagos tekercs. A membrán pedig egy vékony fém korong.

A hibás hangszóró javításához újra kellett tekercselni azt, mert az eredeti tekercsben szakadás volt. Először úgy döntöttem, hogy elküldöm egy szakembernek javításra, mivel ilyesmivel eddig még nem foglalkoztam. Végül úgy alakult, hogy magam javítottam meg. A javításhoz el kellett készíetni egy új csévét, amire a 0.05mm átmérőjű réz szálat fel lehet tekerni. A cséve közepén kell hagyni egy 10×2mm-es téglalap alakú lyukat a vasmagnak. A cséve darabjait kemény papírból vágtam ki (konkrétan a saját névjegykártyámból), majd a különálló elemeket formára hajlítottam és papír ragasztóval illesztettem össze.

A kész csévére több ezer menetet kell feltekerni, ezért valami motoros-számlálós célszerszámra is szükségem volt. Nincs profi csévélőgépem, ezért a kíván eredmény eléréséhez kellett némi kreativitás. Lego elemekből és egy régi kazettás magnó számlálójából építettem meg a szerkezetet. Az elektro motor megforgatja a számláló tengelyét, amin a cséve is található. A motor hátulján van egy kézi tekerő is, amivel visszafelé is tekerhetjük a csévét, ha véletlenül elrontottuk a csévélést. Egy másik, oldalra elmozdítható tengelyen van a réztekercs, ami a hangszóró tekercsének alapanyagául szolgál. Működés közben a tengely mozgatásával lehet szép egyenletesen elosztani a rezet a csévén. A csévét a fotón látható papír korongra kell ragasztani használat előtt, majd rögzíteni kell rajta a rézszál végét egy kis ráhagyással. A kívánt 1600Ohm-os ellenállású tekercs elkészítéséhez nekem kb. 2000 fordulatra volt szükségem. Pár óra alatt és nagyjából a harmadik próbálkozásra sikerrel jártam! 🙂