Szeretnék bemutatni egy új szerelhető jack dugót, ami szerintem jelenleg a legjobb minőségű a piacon. Ez az Amphenol terméke, KS3PC-AU névre hallgat, sztereó jack csatlakozó, 3.5 mm-es tüskeátmérővel.

Ez a típus még viszonylag új. A legtöbb műszaki boltban, híradástechnikai alkatrészboltban nem árulnak ilyesmit. A legtöbb helyen valami műanyag vackot nyomnak az ember kezébe, ha egy jack dugót kér. Pedig több kritérium is van, aminek meg kell felelnie a csatlakozónak ahhoz, hogy a vele elvégzett javítás tartós legyen. Ár-érték arányban talán egy kicsit drágának mondható, viszont én eddig nem találtam jobbat, mint az Amphenol KS3PC-AU. Nézzük szépen sorban: ez a dugó fémvázas, valószínűleg akkor sem lesz semmi baja, ha mondjuk rálépek vagy áttolom rajta a forgószéket. Ezüstös színű, fényes bevonat van a házon, ami a matt feketéhez képest tartósabbnak tűnik. A hátsó felén gumiból készült törésgátló van, ami megvédi a kábelt, így kevésbé fog sérülni a hajlítgatástól a dugó tövében. A tüske aranyozott, precíz a gyártástechnológiája, így biztosan nem akad meg az aljzatban. A tüske tövében a ház vékonyított, tehát ez egy slim dugó, ennek köszönhetően be lehet dugni süllyesztett aljzatba illetve a legtöbb telefontokkal is használható. Ez manapság már fontos szempont. Belül a kábel rögzítése masszív, fém kábelsaruval történik, szilikon henger szigetelni és védi a forrasztásokat.

Ezt a szerelhető csatlakozót dugócseréhez vagy audió kábelek készítésére lehet használni. A jack csatlakozó cseréje egy egyszerűnek mondható javítás. Akkor van rá szükség, ha egy fejhallgató vagy fülhallgató gyári kábele megsérül a dugó tövében. Mivel a gyári csatlakozó nem szerelhető, nem “szétszedős”, így azt le kell vágni a sérült kábelrésszel együtt. A helyére ilyenkor egy szerelhető csatlakozót lehet forrasztani. A jack dugó csere munkadíja eszközönként 2.000 forint. Az alkatrész költség attól függ, hogy milyen fajta csatlakozót rakunk rá. Az Amphenol KS3PC-AU típussal a dugócsere összesen 4.000 forintba kerül. Persze léteznek olcsóbb típusok is, viszont ezt minden szempontból megfelelőnek tartom, és szeretném bevezetni a használatát annak érdekében, hogy a Fejhallgató Szervizben elvégzett javítások tartósak legyenek.