PMR – Personal Mobile Radio

A Personal Mobile Radio, röviden PMR egy nem engedélyköteles rádiókommunikációs eszköz, melyet széles körben alkalmaznak, munkához és szabadidős tevékenységhez egyaránt. Az építésvezetőknél és a biztonsági őröknél is lenni szokott rádió, más néven adó-vevő. Az autósportban is rádión kommunikálnak. Sok cég a telephelyén belüli kommunikációt ezekkel az eszközökkel oldja meg, melyek nagy előnye, hogy használatuk díjmentes. Vagyis az ilyen rádióknak számos tartozéka lehet, például rali headset, sisakbeszélő avagy átbeszélő, vagy PTT gombbal és mikrofonnal ellátott diszkrét kinézetű fülhallgató is.

Hytera PT580H TETRA EDR rádió

EDR – Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer

A készenléti szervezetek, mint a rendészeti szervek és a katasztrófavédelem Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszert, röviden EDR-t használnak. Az EDR hazánkban 2007. február 1-től üzemel. Az EDR rádiók a korábban használt egyszerűbb URH rádiókkal ellentétben titkosítási algoritmussal védik az adást.

Az EDR használatára jogosult és kötelezett szervezetek a polgári titkosszolgálatok, katonai titkosszolgálatok, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Országos Rendőr-főkapitányság és alárendelt szervei, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, Honvédelmi Minisztérium, Magyar Honvédség, A Kormány kizárólagos rádió távközlő rendszerei üzemben tartásáért felelős állami szervek, Országos Mentőszolgálat.

TETRA – Terrestrial Trunked Radio

A magyar készenléti szervek EDR-hálózata Tetra-technológiával valósult meg. A TETRA (Földfelszíni Trönkölt Rádió) az ETSI (Európai Telekommunikációs Szabványügyi Intézet) által elfogadott hivatalos digitális rádió szabvány. Az ilyen rádiórendszerek előnye, hogy akár nagy területeken is működnek, jó hangminőséget biztosítva. Európában a Tetra-rendszer a 380-400 MHz-es frekvenciatartományt használja a kommunikációra.


Kenwood csatlakozó bekötése

Motorola csatlakozó bekötése


Kínai pilóta headset / rali headset bekötése

Ennek a fajta headsetenek cserélhető kábele van, és rendeltetésétől függően különböző csatlakozókkal gyártott kábelek kaphatók hozzá. A headseten egy beépíthető 5 pólusú mini XLR dugó található, a kábel felső részén pedig egy lengő 5 pólusú mini XLR aljzat.

5 pólusú mini XLR headset csatlakozó bekötése

Kínai pilóta headset, rali headset bekötése