A fülhallgatók kisebb arányban javíthatóak, mint a fejhallgatók, de a fülhallgatók többsége javítható. Egy átnézést minden esetre megér a dolog, a hibamegállapítás nálunk díjtalan. Kizárólag vezetékes eszközöket javítunk és ez a fülhallgatókra is igaz.

Sennheiser fülhallgató javítás

Fülhallgató csatlakozó csere

A jack dugó cseréje pont ugyan úgy zajlik, mint a fejhallgatók esetében. A csatlakozót akkor cseréljük, ha a kábel érintkezési hibás lesz a dugó tövében, vagy ha az érintkező tüske elferdül, letörik, elkopik. A fülhallgatók rendelkezhetnek sima sztereó jack dugóval, amin 3 érintkező és 2 műanyag gyűrű található, avagy rendelkezhetnek kombinált jack dugóval, amin már 4 érintkező és 3 műanyag gyűrű található. Utóbbiak mikrofonos fülhallgatók és/vagy headset vezérlővel vannak ellátva.

Fülhallgató kábel javítás, kábelcsere fülhallgatón

Egy fülhallgató javíthatóságát lényegében az határozza meg, hogy az adott modellt szét lehet-e szedni sérülés mentesen vagy sem. A legtöbb fülhallgató javítása megoldható. Hogyha a kábel a hangszóró felőli végén produkál érintkezési hibát, akkor a fülhallgatót szét kell szedni, és a sérült részt ki kell vágni a gyári kábelből, majd vissza kell forrasztani a vezetékeket a hangszóróra. A kábel cseréjéhez szintén szét kell szedni a fülhallgatót. Teljes kábelcsere akkor szükséges, hogyha a kábel burkolata elhasználódott, vagy ha a fülhallgató kábel a középső részén sérült, ugyanis a kábelt toldani sosem célravezető. Viszont azokat a fülhallgatókat is csak teljes kábelcserével tudjuk javítani, melyek a mikrofonnál avagy a headset vezérlőnél sérültek meg. Kábelcsere esetén csak mikrofon és headset vezérlő nélküli új kábelt tudunk szerelni a fülhallgatóra. Fülhallgatók javítására kizárólag a Neotech KE-01 típusú kábelünk alkalmas.

Sennheiser CX 300 II fülhallgató szétszedése

Fülhallgató egyik fele halkabban szól

Hogyha a fülhallgatónk egyik fele halkabban szól, mint a másik, akkor először érdemes megnézni a porvédőt, hogy nincs-e eltömődve. A porvédőn apró lukak vannak, funkciója csupán annyi, hogy a hangszóró membránjától távol tartson minden külső szennyeződést. Mivel a gyári porvédőt úgysem lehet tökéletesen megtisztítani, ezért a legegyszerűbb megoldás az, ha eltávolítjuk és egy szivacs darabbal pótoljuk. Ezt a műveletet értelem szerűen a fülhallgató mindkét felén el kell végezni.

Fülhallgató hangszóró javítás

Hogyha a fülhallgató valamely hangtartományban torzít, zizeg vagy berezonál, akkor azt valószínűleg magának a hangszórónak a sérülése okozza. A hangszóró hiba néha kifejezetten alattomos, lappangó jelenség is lehet, mivel a tekercs egy apró szakadása időnként még érintkezhet is a tekercs hőtágulása vagy a membrán mozgása révén. A fülhallgatók hangszórója jóval kisebb, mint a fejhallgatóké, emiatt ezeket a hangszórókat legjobb tudásom szerint sehol sem javítják vagy tekercselik újra. Hangszóró hiba esetén legfeljebb egy azonos típusú fülhallgatóból bontott hangszórót lehet beépíteni. A hangszórók tetején van két forrasztási pont, ezeknél az érintkezőknél lehet kimérni a hangszórót. Szakadásvizsgálóval ellenőrizhetjük a tekercs épségét, illetve megmérhetjük az ellenállását is, ami megközelítőleg azonos kell legyen a fülhallgató névleges impedanciájával. Ha a műszer szakadást jelez, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hangszóró sérült, hibás.

Sennheiser fülhallgató hangszóró javítás