Ezt a Sennheiser HD 449 fejhallgatót már korábban is javítottam, akkor teljes kábelcserén esett át. Ezúttal a kábel felső részén jelentkező érintkezési hibát kellett orvosolni, valamint az elhasználódott fülpárnákat is újakra cseréltem.

Sennheiser HD 449 fejhallgató

Az érintkezési hibás fejhallgató kábel javítása úgy lehetséges, hogy kivágjuk belőle a sérült részt, aztán minden vezetéket visszaforrasztunk a helyére.

A javításhoz először szét kell szerelni a fejhallgató bal oldalát, amit a fülpárna eltávolításával kezdünk. A fülpárnát egy határozott mozdulattal le lehet pattintani úgy, hogy mutatóujjunkkal belenyúlunk a fülpárna közepébe, a hüvelykujjunkkal pedig kívülről összeszorítjuk azt, majd lehúzzuk a fejhallgatóról. Ennél a modellnél a fülpárna alján lévő kemény perem, illetve a fejhallgatón lévő műanyag köröm gondoskodik a fülpárnák rögzítéséről. A fejhallgatón oldalanként 12 rögzítő köröm található, ezek egymással szemközt helyezkednek el, így a felhelyezett fülpárnát egyik irányba sem engedik kicsúszni. (Ezekre a rögzítőkre nem jellemző a törés, de azért vigyázzunk rájuk.)

A fejhallgatón a fülpárna alatt egy vékony szivacsréteget is elhelyeztek annak érdekében, hogy a fülpárna ne lötyögjön. A fülkagylókat rögzítő csavarok ez alatt vannak, avatatlan szem számára láthatatlanul, legalábbis a fejhallgató első szétszereléséig. A szétszedéshez oldalanként 4 csavart kell meglelnünk.

Sennheiser HD 449 fejhallgató szétszedése

A fejhallgató belsejében a vezetékek megforrasztása egy áramköri lapon lehetséges, melyet két apró csavar rögzít. Hogyha lecsavarozzunk, utána már hozzáférünk a forrasztási oldalához, ahol a bejövő 3 vezeték találkozik a bal illetve a jobb hangszóróhoz menő vezetékekkel.

Gondoskodjunk a forrasztások tehermentesítéséről, melyet a fejhallgató kábel rögzítésével érhetünk el. Erre a célra én kis méretű kábelkötegelőt szoktam használni, esetenként fém kapcsot.

Sennheiser HD 449 fejhallgató javítása

A műbőr bevonatú fülpárnák a leginkább elterjedtek, sajnos azonban nem túl tartósak. Átlagosan 1-2 év alatt elhasználódnak, de ez függ például a használat gyakoriságától, vagy a fejhallgató tárolásától is. A fülpárna bevonatát a borosta, az izzadság, vagy az erős napfény a vártnál korábban is kikezdheti. Szerencsére sok fejhallgatóhoz kapható utángyártott fülpárna.

Sennheiser HD 449 fejhallgató fülpárna


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Munkadíj: Fejhallgató kábel javítás újraforrasztással4.000 forint