Elég sokat hoznak be a Sennheiser Momentum In-Ear fülhallgatóból a szervizbe, ezért arra gondoltam, hogy erről is írok egy cikket. Ennek a fülhallgatónak az a típushibája, hogy a kábel burkolata egy idő után felpuhul és egyszerre több helyen is kiszakad, a belső vezetékek kilátszanak. A gyártók nem szeretik a típushiba kifejezést, pedig szerintem ha egy adott típuson belül szinte mindig ugyan az a probléma lép fel, akkor az típushiba. A lényeg, hogy a Sennheiser Momentum fülhallgató általában csak a kábel teljes cseréjével javítható. Ebben az esetben az eszköz elveszti a mikrofont és a headset vezérlőt, de cserébe kap egy tartósabb kábelt és a hangzása sem változik.

Sennheiser Momentum In-Ear fülhallgató javítás

Az alábbi fotók két különböző Sennheiser Momentum fülhallgatóról készültek, és elég szemléletesen mutatják a szóban forgó hibajelenséget. Az egyik fülhallgatón a kábel felső részén látható sérülés, a másikon az látható, hogy a jack dugó felőli végén a kábel burkolata egy darabon teljesen hiányzik. Az ilyen állapotban behozott fülesek meglepő módon néha még működnek is. Természetesen nem túl egészséges ebben az állapotban használni, mert a szabadon lévő vezetékek bármikor elszakadhatnak.

A javítás során a teljes kábelt kicseréljük egy újra. A fülhallgató új kábelét Neotech kábelből készítjük, amit először méretre vágunk, általában a gyári kábellel megegyező méretűre. A végére egy szerelhető kivitelű jack dugót forrasztunk. Felülről egy átlátszó szilikon gyűrűt húzunk rá. Ebből lesz az Y elágazás a kábelen, amikor a felső szakaszát két részre bontjuk. Az eredeti fülhallgatóból csak a hangszórókat és a két műanyag dobozkát rakjuk át az új kábelre, amiben a hangszórók vannak. Ahhoz, hogy hozzáférjünk a hangszórók forrasztási pontjaihoz, a hangszórótartó dobozokat szikével tudjuk felbontani a fekete és a bordó elem találkozásánál. Ezt a műveletet nagy körültekintéssel végezzük, mert a hangszórók igen könnyen megsérülhetnek. Összerakáskor pedig be kell ragasztózni a felületet, ahol a műanyagok összeillenek. Nagyon fontos az is, hogy a két fél pontosan illeszkedjen egymáshoz, ugyan úgy álljanak egymáshoz képest, mint szétszedés előtt. Az alábbi fotón egy megjavított Sennheiser Momentum fülhallgató látható:

Sennheser fülhallgató teljes kábel csere


Univerzális fülhallgató gumi, szilikon gumiharang