Egy Sony MDR-RF800RK Basic Rechargeable RF Wireless típusú fejhallgatót hoztak hozzám azzal a hibával, hogy elemmel működik, de a tölthető elemek hamar lemerültek benne, és nem töltődnek újra.

Először az akkumulátor hibájára, majd érintjkezési hibára gyanakodtam. Rákerestem a készülék típusára, hátha megtalálom a használati utasítását az interneten, és ihletet meríthetek belőle. A leírásból kiderült például, hogy a készülék 800 Mhz-es frekvencián dolgozik. Aztán leírták a töltés menetét is: a fejhallgatót ki kell kapcsolni, majd csatlakoztatni kell a DC dugót az aljzatba. Ekkor az adó egységen lévő lednek pirosan kell világítania. A led a töltés végén kialszik. Ez a led piros helyett zölden világított (duó led), ami ugyebár nem stimmelt.

Végül kiderült a turpisság. A tulajdonos nemrég vásárolt egy új akkumulátor párt. A használati útmutató leírja, hogy a készülékhez BP-HP550 típusú nikkel-fémhidrid akkumulátorokat adnak. Ez tulajdonképpen két AAA akkumulátor egy műanyag tokban. A műanyag tok lényege, hogy az alsó rész szögletes legyen. A fejhallgató áramkörében az elemtartó doboz két odlalán van egy-egy mikrokapcsoló, melyeket a szögletes akkumulátor behelyezés után nyomva tart, ilyenkor működik a töltés. Ezt valószínűleg arra találta ki a gyártó, hogy amikor nem tölthető elemet raknak a készülékbe, akkor a töltő áramkör ne működhessen, illetve hogy csak a gyári akkumulátorral legyen használható a készülék.

A kapcsolókat egy csipesszel benyomva meggyőződtem róla, hogy így már pirosra vált a led, és az akkumulátorok töltődnek. Már csak azt kellett kitalálnom, hogy miként bütykölhetném meg az új akksikat, hogy azokat is tudja tölteni a fejhallgató. A mikrokapcsolók rövidre zárása is működőképes, de barbár megoldás lett volna. Ehelyett vékony műanyag lapból csíkokat vágtam, és az akksik köré hajlítottam azokat, hogy szögletes formát adjanak ki. Ilyen átlátszó műanyag lapkákat kivághatunk például műszaki cikkek csomagolásából.


Utángyártott fülpárna Sony MDR-RF800RK fejhallgatóhoz