Teljes kábelcserére érkezett szervizünkbe egy SteelSeries Siberia 350 USB headset. Ez egy USB-s eszköz, ami annyit jelent, hogy van egy beépített hangkártyája, ami ennél a típusnál felül a fejhallgató részben helyeztek el. A hangkártya egy USB kábelen keresztül csatlakoztatható PC-hez. Az USB-n digitális jelátvitel zajlik. Az analóg headsetek esetében külön vezeték tartozik a bal és jobb hangcsatornákhoz, a hangcsatornák árnyékolásához, a mikrofonhoz és a mikrofon árnyékolásához. Ezzel szemben itt összesen négy vezetéket találunk a kábelben. Ezek közül kettő, a piros és a fekete 5V-os tápellátást biztosít. A fehér és zöld vezetékek jelátvitelért felelősek.

A fent leírtakból következik, és minden USB-s eszközre érvényes az, hogyha az USB kábel megsérül, akkor egyik funkció sem fog működni. Tehát ha például a mikrofon jó, de a hangszórók nem szólnek vagy ha szólnek de a mikrofon nem működik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem a kábelnek van baja. Kivétel ez alól a világítás, ami a tápellátásért felelős vezetékekre van kötve, így ha csaki az adatátvitel vezetékei szakadtak el, a világítás még működhet.

Ennél a SteelSeries Siberia 350 USB headsetnél a javítás módja teljes kábelcserére volt. Kábelcserére akkor van szükség, ha a kábel a középső részén sérült, vagy ha több helyen is sérült-szakadt. A javításhoz először a fülpárnát szedjük le a headset bal oldaláról, majd az alatta lévő három csavart, melyek a hangszórót tartják. Utána az áramköri lap alatti műanyag elemet kell kiszerelnünk, ezt szintén csavarok rögzítik. Ezt követően kifúrhatjuk a törésgátlót és áthúzhatjuk az új kábelt. Bekötésnél figyeljünk oda, mert az USB-s áramkörök tönkremennek, ha a tápellátásért felelős vezetékeket fordított polaritással kötjük be. A szerelhető USB dugó bekötése fentről lefelé haladva a következő ha a forrasztási oldallal felfelé néz, az érintkező pedig jobba: fekete = 5V negatív, zöld = adat pozitív, fehér = adat negatív, piros = 5V pozitív. Ha ettől eltérő színű vezetékeket használunk, akkor a szerelhető USB dugó forrasztásánál következetesen a felső részen kitalált bekötést alkalmazzuk.


Utángyártott fülpárna SteelSeries Siberia 350 USB headsethez