Egy Superlux HD681 típusú fejhallgatót javítottam. A jack dugó érintkezője szemmel láthatóan elferdült, a dugó tövében a vezetékek megsérültek, ezen kívül a kábel a felső törésgátlónál is érintkezési hibás volt, ahol a fejhallgatóba csatlakozik.

Superlux HD681 fejhallgató

A sérült csatlakozót nemes egyszerűséggel lenyisszantottam a fejhallgató kábeléről. A gyári csatlakozó pótlására egy szintén átalakítós, szerelhető kivitelű jack dugót használtam. Az átalakítós jack dugó 3.5 mm-esről 6.35 mm-esre bővíthető egy csavarmenetes adapter segítségével. A szerelhető kivitel azt jelenti, hogy a csatlakozót szét lehet szedni és belül hozzá lehet forrasztani a kábel vezetékeit. A gyári csatlakozók ezzel szemben nem szerelhetők szét, mert egybe vannak öntve a kábellel. Vagyis a gyári dugót visszarakni sem lehet, miután már levágtuk.

Sérült jack dugó

Jack dugó forrasztása lépésről lépésre

A kábelt meg kell blankolni, vagyis el kell távolítani a külső burkolatát. Ehhez sniccert, bizonyos esetekben automata blankoló fogót használok. A belső vezetékek végéről is el kell távolítani a burkolatot 1-2 milliméter hosszan. A vezetékek belső vezetőit, vagyis a réz szálakat forrasztás előtt érdemes előónozni. Először meg kell őket kenni forrasztó olajjal. Aztán fel kell venni egy csepp ónt a forrasztópáka hegyére. Amikor a pákahegyet a forrasztó olajjal megkent réz szálakhoz érintjük, a forrasztó ón felfut rájuk, beborítja a felületüket. A jack dugó forrasztási pontjait már nem muszáj előónozni, de azt is célszerű megkenni forrasztó olajjal. A vezetékek és érintkezők összeforrasztásakor a vezetéket a forrasztási ponthoz illesztjük egy csipesz segítségével, majd hozzáérintjük a páka hegyét. A pákát addig kell a forrasztáson tartani, amíg az ón megolvad és felfut a csatlakozó forrasztási pontjára. Először mindig a pákát vegyük el, és a vezetéket csak akkor engedjük el a csipesszel, amikor a forrasztás már megszilárdult. Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy az egyes forrasztási pontok ne érjenek össze egymással.

Superlux HD681 fejhallgató bekötése

A kábelben jelen esetben három különböző színű vezetéket találunk. A fehér vezeték a bal hangcsatornához tartozik, a piros a jobb hangcsatornához, a fekete pedig a közös árnyékolás.

Superlux HD681 fejhallgató kábel javítás

A csatlakozó cseréje után kipróbáltam a fejhallgatót és a kábel sajnos a felső törésgátlónál is érintkezési hibás volt. Az érintkezési hiba azt jelenti, hogy a kábel mozgatásakor néha elmegy a hang. Ezt a belső vezetékek sérülése, szakadása okozza.

Superlux HD681 fejhallgató szétszedése

Ahhoz, hogy ezt a hibát is megjavítsam, szét kellett szerelni a fejhallgatót. A fejhallgató bal oldalán (ahol a kábel csatlakozik) egy szikével óvatosan kipattintottam a műanyag korongot, amin a típusszám olvasható, majd kicsavartam az alatta lévő csavart. A tetőt leemelve láthatóvá válnak a belső forrasztások. Kettő a fejpánt fém érintkezőin, egy pedig zsugorcsővel szigetelve.

A sérült kábelrészt ki kell vágni, ehhez nagyjából a törésgátló alatt egy centivel kell elvágnunk a kábelt. Utána újból át kell fűznünk a törésgátlón. A kábelt meg kell blankolni, a belső vezetékeket elő kell ónozni, hasonlóan, mint a csatlakozó cseréjekor. Hogy a kábel ne csússzon ki, szorítsunk rá egy rögzítő kapcsot a törésgátló után. Végül pedig forrasszuk át vezetékeket.

Superlux HD681 fejhallgató javítása

A zsugorcsöves forrasztás a bal hangszóró pozitív érintkezőjéhez megy, a fejpántra forrasztott piros vezeték a jobb oldali hangszóró pozitív érintkezőjéhez megy, a fejpántra forrasztott fehér színű vezetékek mennek mindkét hangszóró negatív érintkezőihez.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón6.000 forint
Csatlakozó: Átalakítós jack dugó 3.5 mm vagy 6.3 mm2.500 forint
Összesen:8.500 forint