A páciens egy Sennheiser CX 1.00 fülhallgató. A teljes kábelt kicseréltük egy újra. Teljes kábelcserére csak akkor van szükség, ha a régi kábel nem javítható. A jack dugónál vagy felül lehet rajta rövidíteni, ha ott sérül meg, viszont ha a fülhallgató kábel a középső részén sérül, például az Y elágazásnál vagy a headset vezérlőnél, akkor csak cserélni tudjuk. Ez azért van, mert a sérült kábelrész kivágása után a két kábelvéget nem praktikus egymáshoz forrasztani, az egy gyenge minőségű és kevésbé tartós megoldás lenne, ilyet nem csinálunk.

A teljes kábelcseréhez Neotech márkájú kábelt használunk. Ezen a fajta kábelen kívül nem is tudunk mást beszerezni, ami alkalmas ilyen javításokra. Ez egy általános fülhallgató kábel, a belső vezetékei olyanok, mint minden bolti fülhallgatóé, vagyis sodrott zománcozott rézszálakból állnak. Az egyes márkák és típusok között ebben nincs nagy különbség, szinte mindben egyforma vezetékeket használnak a gyártók.

Újítás: külső szilikon törésgátló szerelhető jack dugókra

Ennél a javításnál egy idén bevezetett új megoldást alkalmaztunk a jack dugónál. A teljes kábelcseréhez használt kábelt először méretre vágjuk és szerelhető jack dugóval készítjük el, végül ráforrasztjuk a hangszórókat is. Az újítást a jack dugó rugalmas szilikon borítása jelenti. Korábban több réteg zsugorcsővel, később egy belső szilikon elemmel oldottuk meg a csatlakozó vége és a kábel közti átmérőbeli különbséget. Ezek kábel átvezetőként és törésgátlóként funkcionálnak, védik a kábelt a sérüléstől. Persze a kábel idővel így is elhasználódik, de a javítás a korábbi megoldásokhoz képest tartósabb lesz. A jelenleg használt szilikon borítás fekete színű, kellően rugalmas, továbbá vékonyabb és vastagabb kábelekhez is használható.


Univerzális fülhallgató gumi, szilikon gumiharang