A vezetékes fejhallgatók és fülhallgatók kábelén általában 3.5 mm-es tüskeátmérőjű jack dugó található. A fejhallgatók és fülhallgatók sajnos érzékeny holmik, könnyen megsérülnek, de a vezetékes hibák többnyire javíthatóak. A leggyakrabban fellépő hibajelenség a kontakthiba, amikor a dugó tövében megsérül a kábel egyik vezetéke, és a hang a kábel mozgatására elmegy vagy épp visszajön. Ezen kívül maguk a csatlakozók is gyakran megsérülnek fizikai behatás következtében, például ha bedugott állapotban megrántják a kábelt. Ilyenkor a dugó elferdül vagy eltörik, néha pedig a dugó érintkező tüskéje vagy az érintkezők közötti műanyag gyűrűk kopnak el. A felsorolt esetek mindegyikére ugyan az a megoldás: a jack dugót ki kell cserélni.

Törött jack dugók

A jack dugó csere egy viszonylag egyszerű és gyakori javítás, de nagyon fontos, hogy a megfelelő szerszámok birtokában és csakis jó minőségű alkatrésszel végezzük el, máskülönben az eredmény nem lesz kellően tartós. A kábel kontakthibája esetén azért szükséges a csatlakozó cseréje, mert a sérült kábelrész kivágása után a gyári dugót nem lehetséges visszarakni, mivel az nem szerelhető kivitelű, vagyis rá van öntve a kábelre és nem lehet szétszedni. Ezzel szemben a szerelhető kivitelű jack dugókat kifejezetten javításhoz és audió kábelek készítéséhez gyártják, többször is felhasználhatóak.


Alap esetben ezt a fajta csatlakozót használjuk a javításhoz, mert jó minőségű. Most már többféle színben is kérhető. A szilikon borítás lehet fekete, piros, fehér, sárga és zöld. A szilikon borítás törésgátlóként funkcionál, vagyis egy rugalmas átmenetet képez a kábel és a csatlakozó fém háza között, hogy a kábel használat közben ne törjön meg éles szögben. A dugó háza fémből készült, az érintkező tüske aranyozott. Létezik sima sztereó és headsetes kivitel is, előbbi 3 érintkezős és csak hangátvitelre szolgál, utóbbi 4 érintkezős és a mikrofonos eszközökhöz való.

Szerelhető jack dugók


A szerelhető jack dugók jellemzően nagyobb méretűek a gyári dugóknál. Ez persze csak a jack dugó házára értendő, magában az érintkező tüskében nincs különbség, az szabványos méretű. Hogy mekkora a méretbeli különbség, az az alábbi fotón látható: balra egy általunk használt szerelhető kivitelű csatlakozó, középen egy nagyobbacska gyári dugó, jobbra egy apróbb dugó, ami szintén gyári.

Szerelhető és gyári jack dugók