Hogyha a headset mikrofonja nem ad jelet, azt általában kábelhiba okozza, vagyis a kábel egyik belső vezetékének szakadása. Magának a mikrofonnak a meghibásodása sokkal ritkább. Abban az esetben, hogyha mégis a mikrofont ment tönkre, akkor a mikrofon kapszulát kell kicserélni a headsetben.

A headsetekben és mikrofonos fejhallgatókban általában elektret mikrofon kapszula avagy mikrofon betét található. Az elektret mikrofon a kondenzátor mikrofonok egy altípusa. A fejhallgató mikrofonok teszteléséhez erősítő szükséges. Ez lehet például egy számítógép hangkártyája vagy egy mikrofon előerősítő áramkör is, amin keresztül rá tudjuk kötni a mikrofon jelét egy hangszóróra vagy fejhallgatóra és meg tudjuk hallgatni.

Headset vagy mikrofonos fejhallgató?

A headsetek közé sorolom azokat a típusokat, amelyeknél a mikrofon a fejhallgató részből kiálló száron van elhelyezve. Ez a szár lehet hosszabb vagy rövidebb, fix vagy mozgatható, de a legtöbb típusnál flexibilis.

A mikrofonos fejhallgatók közé sorolom azokat a típusokat, amelyeknél a mikrofon a fejhallgató kábelén található. Általában egy headset vezérlőbe építik, ahol különböző funkció gombok is vannak, mint például play/stop vagy hangerő fel/le.

Headset mikrofon kapszulák

Számít-e a fejhallgató mikrofon polaritása?

A kondenzátor mikrofonok (elektret mikrofon) bekötésénél számít a polaritás. A mikrofon fordított polaritással is ad kimeneti jelet, de a jelszint nagyon alacsony. Az elektret mikrofon hátulján az érintkezőknél általában jelölve van a polaritás. Hogyha mégsem, akkor méréssel ellenőrizhetjük, ugyanis a negatív érintkező és a fém burkolat között a multiméter szakadásvizsgáló funkciójával érintkezés mérhető, míg a pozitív érintkező és a fém ház között a műszer szakadást mutat.


Panasonic WM-61A elektret mikrofon kapszula fejhallgatóba

Ezt a típus olyan jó minőségű, hogy széles körben alkalmazták mérőmikrofonok építéséhez is.

Ára: 1.500 forint (alkatrészként nem értékesítjük, csak javítással együtt)

Panasonic WM-61A mikrofon kapszula

Műszaki paraméterek
Frekvenciatartomány 50 – 15.000 Hz
Impedancia 2.2 kOhm
Érzékenység -35 dB
Jel-zaj arány 62 dB
Feszültségtartomány 2-10 V
Üzemi áram 500 µA
Átmérő 6.0 mm
Magasság 3.4 mm

Mikrofon szivacs

Üzletünkben kapható headsetekre való mikrofon szivacs. A mikrofon szivacs zajcsökkentésre való, csökkenti a szél által keltett zajokat, illetve a nemkívánatos beszédzajokat, például a légzéssel keletkező zajt. Az univerzális mikrofon szivacs a legtöbb headset mikrofonjára jó, de nem mindegyikre.

Ára: 1.000 forint

Headset mikrofon szivacs

Az alábbi méretekben kapható:

Hossz Átmérő Furat
45 mm 36 mm 15 mm
36 mm 23 mm 12 mm
31 mm 25 mm 10 mm
30 mm 23 mm 8 mm
21 mm 14 mm 6 mm

Fejhallgató mikrofon tesztelése

A megjavított fejhallgatókat javítás után mindig leteszteljük. A headseteket és mikrofonos fejhallgatók esetén a mikrofont is teszteljük, attól függetlenül, hogy eredetileg azzal volt-e probléma. A teszteléshez egy mikrofon előerősítőt használunk, amivel meg tudjuk hallgatni a mikrofon jelét.

EM-50031 mikrofon előerősítő kapcsolási rajza
EM-50031 mikrofon előerősítő kapcsolási rajz

A mikrofon előerősítőt meg lehet építeni úgy, hogy egy adapter segítségével csatlakoztatható legyen a 3.5 mm-es tüskeátmérőjű 4 pólusú kombinált (headsetes) jack dugókhoz. Ebben az esetben a fejhallgató mikrofonjának hangját a fejhallgató saját hangszóróiból hallgathatjuk vissza.

EM-50031 mikrofon előerősítő