Az ASA AirClassics HS-1 pilóta headset az Egyesült Államokban működő Aviation Supplies and Academics Inc. terméke, melyet Koreában gyártat. Véleményem szerint korrekt minőségű headset, mindamellett, hogy valamivel olcsóbb is, mint azok a bizonyos zöld headsetek.

ASA AirClassics HS-1 pilóta headset

Egy alkalommal az érintkezési hibás kábelt javítottam ezen a modellen, egy másik ilyen headseten pedig a kábelen lévő mikrokapcsolót cseréltem ki. A stereo-mono átkapcsoló mono állásában a kábelt birizgálva időnként elment a hang a headset jobb oldalából. Ebből arra következtettem, hogy valószínűleg a mikrokapcsoló hibás. A lábak átforrasztása és a kontakt spray sem segített rajta, ezért végül kicseréltem.

ASA AirClassics HS-1 pilóta headset kábel

A mikrokapcsoló a General Aviation csatlakozós kábel elágazásánál található. A GA kábel alul egy PJ-055 típusú hangszóró csatlakozóra illetve egy PJ-068 típusú mikrofon csatlakozóra ágazik el.

A műanyag dobozkát hátulról három csavar tartja egyben. A kábelek rugalmas törésgátlón keresztül vannak bevezetve a dobozba, belül pedig fém kapoccsal vannak rögzítve annak rendje és módja szerint. A vezetékek és a mikrokapcsoló egy áramköri lapra vannak beforrasztva.

ASA AirClassics HS-1 javítása

A hibás mikrokapcsoló egy 6 lábú, 2 állású és 2 áramkörös furatszerelt tolókapcsoló. Utána néztem és kiderítettem, hogy a pontos típusa EG1271. A Farnell-től rendeltem meg az új kapcsolót.

A mono-sztereó kapcsoló a jobb oldali hangszóró pozitív kivezetését kapcsolja:

  • Mono állásban [PJ-055] csatlakozó [Hangszóró +][Pin 1] érintkezőjére
  • Sztereó állásban [PJ-055] csatlakozó [Pin 2] érintkezőjére

A bal oldali hangszóró pozitív érintkezője fixen rá van kötve [PJ-055] csatlakozó [Hangszóró +][Pin 1] érintkezőjére. Mono állásban [Pin 2] érintkező nincs bekötve.

Mono-sztereó kapcsoló bekötése GA csatlakozós headseten


Egy másik esetben a kábel felül volt megtörve, ezért a javításhoz levágtam azt a néhány centis darabot a kábel felső részéből, ami már elhasználódott, majd szétszereltem a headsetet és belül visszaforrasztottam a kábel vezetékeit a rendeltetési helyükre. Ehhez egy bekötési ábrát is készítettem a headsetről, még mielőtt a sérült vezetékeket leforrasztottam volna.

ASA HS-1 pilóta headset bekötése

ASA AirClassics HS-1
[+] Bal hangszóró zöld vezeték
[+] Jobb hangszóró fekete vezeték
[-] Hangszóró árnyékolás
[+] Mikrofon piros vezeték
[-] Mikrofon fehér vezeték
Nincs bekötve sárga vezeték

General Aviation csatlakozó bekötése

(PJ-068, PJ-055)
General Aviation GA csatlakozó bekötése