Ezúttal a headsetes fülhallgatók javításáról írok. Ebben a cikkben négy különböző headsetes fülhallgató javítását mutatom be, látható lesz, hogy a javítás lépései ugyan azok. Az eltérő fülhallgató típusok esetén csak a vezetékek színeiben és ezáltal a vezetékek bekötésében van különbség. A vezetékek színeiből lehet következtetni a helyes bekötésre, de a gyári dugó érintkezőinek kimérésével illetve a fülhallgató tesztelésével mehetünk csak biztosra.

Kontkathibás fülhallgatók javítása

A legáltalánosabb hiba az, hogy kontakthiba azaz sérülés keletkezik a kábelen, jellemzően a jack dugó tövében. Ilyenkor a kábelben lévő vezetékek vékony szálai elszakadnak, kezdetben a füles recsegni szokott a kábel mozgatására, később csak bizonyos pozícióban szólal meg, végül már úgy sem. Ez a hiba a sérült kábelrész kivágásával és egyben a jack dugó cseréjével orvosolható. A gyári csatlakozó nem szétszedhető, ezért annak pótlására szerelhető csatlakozókat használunk.

Headsetes fülhallgatók

Az egyszerű fülhallgatókat csak hallgatni lehet, melyek sztereó jack dugóval, azaz TRS (tip-ring-sleeve) csatlakozóval rendelkeznek. A headsetes fülhallgatókon TRRS (tip-ring-ring-sleeve) csatlakozó, azaz 4 pólusú jack dugó van. Utóbbiakon az egyik érintkező a kábelen lévő vezérlő funkcióiért felelős. Ilyenek például a mikrofon, a play/stop vagy a hangerőszabályzó gombok.

A sima sztereó fülhallgatóknál a kábelben általában három vezeték található. Néha külön vezeték van a bal és a jobb hangcsatorna árnyékolásának és ezeket csak a csatlakozónál közösítik össze. Ezzel szemben a headsetes fülhallgatóknál több különböző színű vezeték is lehet, melyek közül néhányat talán össze kell közösíteni, hogy összesen négy vezetékünk maradjon, hiszen ennyi érintkező található egy headsetes jack dugón. Az alábbi ábrán látható, hogy a szerelhető jack dugón minek hol a helye:


HTC 10 headsetes fülhallgató javítás

Az első páciens egy HTC 10 típusú headsetes fülhallgató. Először is csípjük le a gyári dugót és vele legfeljebb 1-2 centi kábelt. A levágott dugó kábelét szintén meg tudjuk blankolni, és ha a vezetékeket megónozzuk, ki tudjuk mérni, hogy melyik érintkezőkhöz tartoznak. Ha nem minden vezeték érintkezik, akkor is közelebb vagyunk a megoldáshoz, illetve így ellenőrizhetjük a vezetékek színei alapján kitalált bekötésünket.

A vezetékek színeiben általában felfedezhető némi logika, de ezt gyártója válogatja. A mikrofon többnyire árnyékolt, jelen esetben például a fehér vezeték köré van tekerve egy piros-zöld vezeték. Mindig a belső vezeték a pozitív és a külső a negatív, vagyis az árnyékolás. A réz színű vezetékek a hangcsatornák negatív szálai. A piros vezeték a jobb hangcsatorna, a kék a bal hangcsatorna.


JBL T100 headsetes fülhallgató javítás

Ennél a fülesnél szintén célszerű a mikrofonból kiindulni. A piros vezeték körül van egy réz színű, tehát a piros a mikrofon pozitív érintkezője, a réz a negatív. A másik réz a hangcsatornák negatív érintkezője, mehet össze az előbbivel. Marad ezeken kívül egy zöld és egy kék vezetékünk. Többnyire a zöld a bal hangcsatorna, a kék kizárásos alapon a jobb hangcsatorna.


JBL S100 headsetes fülhallgató javítás

Ez szintén egy JBL márkájú füles, látható, hogy bekötése azonos az előbbi típus bekötésével, a gyártó tehát következetes volt. Érdemes típusonként vagy gyártónként feljegyezni a vezeték színeket. Mielőtt a kábelt megblankoljuk, ne felejtsük el ráhúzni a szerelhető dugó házát, a törésgátlót és a zsugorcsövet.


Apple EarPods headsetes fülhallgató javítás

Az Apple EarPods fülesben nem kevesebb, mint hat vezetéket találunk. A réz körül van a piros-zöld vezeték. Előbbi a mikrofon pozitív érintkezőre, utóbbi annak negatív érintkezője. A réz-zöld a bal hangcsatorna negatív érintkezője, a réz-piros a jobb hangcsatorna negatív érintkezője. Ezen logika mentén a zöld vezeték lesz a bal hangcsatorna és a piros vezeték lesz a jobb hangcsatorna.


A kapcsolat űrlapon keresztül is kérhet előzetes árajánlatot,
ha megírja a javítandó eszköz típusát és hibáját:

Árajánlatkérés
Javítás munkadíj: Csatlakozó csere fejhallgatón6.000 forint
Csatlakozó: Headsetes jack dugó 3.5 mm1.000 forint
Összesen:7.000 forint