Ebben a cikkben egy SteelSeries Siberia V2 headset javításáról írok. A headsetet azzal a hibajelenséggel hozták be, hogy nem működik a mikrofonja, ami valószínűleg a sok ki-be húzogatástól mehetett tönkre.

Ennek a típusnak egy flexibilis cső végén van a mikrofonja, amit használatkor ki lehet húzni, hogy közelebb legyen az ember szájához, amikor beszél. Nemármost ebben a flexibilis csőben egy igen vékony kábel fut, benne két vezetékkel. A vezetékek szálai a mozgatástól egy idő után elszakadnak. Akinek ilyen headsete van, az úgy tudja megnövelni az eszköz élettartamát, ha a mikrofont kihúzva hagyja és nem tolja vissza minden használat után.

A javítást mindig a hibamegállapítással kezdjük. Az általában segít, ha az eszköz tulajdonosának van tippje, hogy melyik rész sérült, de a hiba okában csak műszeres mérés után lehetünk biztosak. Jelen esetben a flexibilis csőben futó kábel sérülését gyanítottuk, amihez a bal oldali rész szétszedésével férhetünk hozzá. Első lépés a fülpárna eltávolítása. Ezt körben műanyag pöckök és egy öntapadós felület rögzíti. A pöckök önállóan is a helyén tartják a fülpárnát, visszarakáskor nem kell ragasztani. A fülpárna alatt hat apró csavart találunk, melyek a legfelső műanyag elemet rögzítik. Ez alatt van a hangszóró, egy kör alakú, szemből porvédővel ellátott elembe beragasztva, amit négy műanyag pöcök tart a helyén. Egy óvatos de határozott mozdulattal lehet kipattintani például egy lapos csavarhúzóval, vagy egy műanyag célszerszámmal. A hangszóró két vezetékét ilyenkor le szoktam forrasztani, hogy a hangszóró ne legyen útban.

A legalsó burkolatot újabb négy csavar kicsavarozása árán tudjuk leszerelni. Alatta láthatóvá válik egy apró áramköri lap, melyet szintén egy apró csavar tart. Erre kell beforrasztani a mikrofon új vezetékeit, miután a régieket leforrasztottuk a helyükről. A polaritásra figyeljünk, ugyanis az elektret mikrofonnak van egy pozitív és egy negatív érintkezője, tehát csak a helyes bekötéssel fog működni. A polaritás rá van nyomtatva a mikrofon áramköri lapjára is. A sérült gyári kábel pótlása sajnos csak egy ugyan olyan vékony kábellel lehetséges, ami átfér a flexibilis csövön. Ebből következik, hogy az új kábel tartóssága hasonló lesz a régiéhez. A mikrofon kábelének kicserélése után már nincs más dolgunk, mint összerakni a headsetet a fentebb leírt lépések fordított sorrendben történő elvégzésével.