A leggyakoribb javítás a csatlakozó csere. Hogyha a gyári csatlakozó érintkezési hibás lesz, elferdül vagy eltörik, leszakad a kábelről, akkor azt egy azonos típusú, de szerelhető kivitelű csatlakozóval pótoljuk a javítás során. Ehhez ismernünk kell a helyes bekötést, vagyis hogy az egyes vezetékeket az új csatlakozó mely érintkezőihez forrasszuk.

Fejhallgató helyes bekötésének meghatározása műszeres méréssel

A gyakorlatban legtöbbször már ismerem az adott modell bekötését, vagy a vezetékek színei alapján statisztikai alapon megtippelem, majd teszteléssel ellenőrzöm a munkámat. Most viszont azt szeretném Nektek bemutatni, hogy a helyes bekötés miként állapítható meg műszeres mérések útján.

4 pólusú jack dugó CTIA szabvány szerinti bekötése

A következő példákban a munkám során leggyakrabban előforduló csatlakozó típust és bekötési szabványt fogjuk alapul venni. Ez a 3.5 mm-es tüskeátmérőjű 4 pólusú (TRRS) jack dugó CTIA szabvány szerinti bekötése. A mikrofonos fejhallgatók és fülhallgatók illetve headsetek kombinált jack dugóján 4 érintkező található, ami a bal és a jobb hangcsatorna jelén kívül a mikrofon jelét is továbbítja.

A kábelben általában a csatlakozó 4 érintkezőjének megfelelően 4 belső vezeték található, viszont a hangcsatornák és a mikrofon negatív vezetéke néha csak a csatlakozónál kerül közösítésre, a kábelben még különálló vezetékekként futnak. Tehát a legrosszabb esetben is legfeljebb 6 vezetékkel lehet dolgunk.

Helyes bekötés ismerete

A bekötés ismerete kétféle dologra vonatkozik:

  • Ismernünk kell az adott csatlakozó típus általános bekötését, avagy a felhasználási területnek megfelelő szabvány szerinti bekötését. Vagyis tudnunk kell, hogy a csatlakozó egyes érintkezőinek mi a funkciója.
  • Ismernünk kell az adott modell vezetékeinek szín szerinti bekötését. Vagyis tudnunk kell, hogy az egyes vezetékeknek mi a funkciója.

Ezen ismeretek birtokában funkciójuk szerint összepárosíthatjuk a vezetékeket a csatlakozó megfelelő érintkezőivel, vagyis tudni fogjuk, hogy az egyes vezetékeket a csatlakozó mely érintkezőihez forrasszuk.


Műszeres mérés multiméterrel

Csatlakozók és vezetékek műszeres méréséhez egy egyszerű multiméter szakadásvizsgáló, illetve ellenállás mérő funkcióját használjuk. A mérést minden esetben két mérési pont között végezhetjük el.

Multiméter szakadásvizsgáló funkciója

Szakadásvizsgáló

A szakadásvizsgáló funkció úgy működik, hogyha a két mérési pont között van érintkezés, akkor a multiméter sípol, de ha a két mérési pont között nincs érintkezés, akkor nem sípol.

Multiméter ellenállás mérő funkciója

Ellenállás mérő

Az ellenállás mérő funkció úgy működik, hogy a műszer a két mérési pont közötti ellenállás értékét megjeleníti a kijelzőn. Az újabb műszereken a méréshatár beállítás automatikus.


Példánkban egy ismeretlen fejhallgató kábelében az alábbi színű belső vezetékeket találtuk: zöld, piros, kék, fehér

Ismeretlen fejhallgató helyes bekötésének meghatározása

Ezen kívül tudjuk, hogy a 3.5 mm-es tüskeátmérőjű 4 pólusú (TRRS) jack dugó
CTIA szabvány szerinti bekötése az alábbi:

PIN-1 bal hangcsatorna pozitív
PIN-2 jobb hangcsatorna pozitív
PIN-3 bal hangcsatorna negatív,
jobb hangcsatorna negatív,
mikrofon negatív
PIN-4 mikrofon pozitív

Vezetékek mérése szakadásvizsgálóval a csatlakozóhoz képest

Hogyha a csatlakozó érintkezési hibás, akkor többnyire csak az egyik vezeték sérült vagy szakadt, az összes többi ép és mérhető, így kizárásos alapon végül a sérült vezeték funkcióját is megállapíthatjuk.

Először is levágjuk a csatlakozót a kábelről úgy, hogy maradjon rajta annyi kábel, amin a mérést elvégezhetjük. A csatlakozón hagyott kábelt megblankoljuk, vagyis eltávolítjuk a külső burkolatát, majd a méréshez megónozzuk a belső vezetékek végeit. A csatlakozó érintkezői és a vezetékek végei között mérünk érintkezést a multiméter szakadásvizsgáló funkciójával. Vezetékek mérésekor célszerű rugós mérőcsipeszt használni, amit rácsíptethetünk a vezeték végére.

Vezetékek mérése a csatlakozóhoz képest

Sorban végigmegyünk a csatlakozó érintkezőin, egyszerre csak egy érintkezőt mérünk. A mérés során a kiválasztott érintkező lesz az egyik mérési pont, tehát hozzáérintjük a multiméter egyik mérőzsinórjának mérőcsúcsát. A másik mérőcsúcsot minden vezetékhez egyesével hozzáérintjük, vagyis megmérjük, hogy van-e érintkezés a kiválasztott érintkező és az adott vezeték között. A mérésekről célszerű készíteni egy egyszerű vázlatot.

fekete mérőzsinór piros mérőzsinór szakadásvizsgáló
PIN-1 zöld vezeték nem sípol
PIN-1 piros vezeték sípol
PIN-1 kék vezeték nem sípol
PIN-1 fehér vezeték nem sípol
PIN-2 zöld vezeték nem sípol
PIN-2 piros vezeték nem sípol
PIN-2 kék vezeték * nem sípol
PIN-2 fehér vezeték nem sípol
PIN-3 zöld vezeték sípol
PIN-3 piros vezeték nem sípol
PIN-3 kék vezeték nem sípol
PIN-3 fehér vezeték nem sípol
PIN-4 zöld vezeték nem sípol
PIN-4 piros vezeték nem sípol
PIN-4 kék vezeték nem sípol
PIN-4 fehér vezeték sípol

Az érintkezést mutató méréseket kiemelve az alábbi eredményt kapjuk:

PIN-1 piros vezeték
PIN-2 * egyik sem
PIN-3 zöld vezeték
PIN-4 fehér vezeték

* Mivel a PIN-2 érintkezővel egyik vezeték sem érintkezett, illetve a kék vezeték egyik érintkezővel sem érintkezett, kizárásos alapon feltételezhető, hogy PIN-2 érintkezőhöz a kék vezeték tartozik.

A mérési eredmény tehát a következő:

PIN-1 bal hangcsatorna pozitív piros vezeték
PIN-2 jobb hangcsatorna pozitív kék vezeték
PIN-3 bal hangcsatorna negatív,
jobb hangcsatorna negatív,
mikrofon negatív
zöld vezeték
PIN-4 mikrofon pozitív fehér vezeték

Így már rá tudjuk forrasztani az új csatlakozót a fejhallgató kábelére a műszeres méréssel meghatározott bekötés alapján.


Vezetékek mérése ellenállás mérővel egymáshoz képest

Törött vagy hiányzó gyári csatlakozó esetén a csatlakozóhoz képest nem tudjuk kimérni a vezetékeket. Ilyenkor a vezetékeket csak egymáshoz képest tudjuk mérni. Ehhez a multiméter ellenállás mérő funkcióját fogjuk használni. Az ellenállást két mérési pont között mérhetjük meg úgy, hogy a mérési pontokhoz hozzáérintjük a műszer két mérőcsúcsát. A méréshez a vezetékeket minden lehetséges kombinációban össze kell párosítani egymással.

Vezetékek mérése egymáshoz képest

Ennél a mérésnél a fekete mérőzsinór a multiméter COM csatlakozójába van bedugva. A piros mérőzsinór a multiméter jobb oldali csatlakozójába van bedugva, amihez többek között az ellenállás mérő funkció is tartozik. Vezetékek mérésekor célszerű rugós mérőcsipeszeket használni, amit rácsíptethetünk a vezetékek végeire.

Minden vezeték párt mindkét irányban meg kell mérni, amit a mérőzsinórok felcserélésével tehetünk meg. Ez az elektret mikrofon miatt érdekes, ami polaritáshelyes mérés esetén a névleges impedanciájáhos közeli értéket fog adni, míg fordított polaritással történő mérés esetén annál alacsonyabb értéket fog adni.

fekete mérőzsinór piros mérőzsinór ellenállás
piros vezeték kék vezeték 34,3 ohm
kék vezeték piros vezeték 34,1 ohm
piros vezeték zöld vezeték 17,8 ohm
zöld vezeték piros vezeték 17,9 ohm
piros vezeték fehér vezeték 1.346 ohm
fehér vezeték piros vezeték 819 ohm
kék vezeték zöld vezeték 18 ohm
zöld vezeték kék vezeték 18 ohm
kék vezeték fehér vezeték 1.346 ohm
fehér vezeték kék vezeték 819 ohm
zöld vezeték fehér vezeték 1.332 ohm
fehér vezeték zöld vezeték 803 ohm

Mérési eredmények kiértékelése

A mérési eredmények között találunk két egymáshoz, illetve a hangszórók névleges impedanciájához közeli értéket, melyek ráadásul a mérés polaritásától független értékek. A piros-zöld vezetékek (17,8 ohm), illetve a kék-zöld vezetékek (18 ohm) között közel azonos ellenállás értékek mérhetőek, vagyis ezek lehetnek a hangszórók ellenállásai. Mivel a zöld vezeték az, ami mindkét mérésben szerepel, ez lehet a hangszórók közös negatív pólusa, míg a piros vezeték és a kék vezeték a hangszórók pozitív pólusai (bal és jobb hangcsatorna):

fekete mérőzsinór piros mérőzsinór ellenállás
piros vezeték zöld vezeték 17,8 ohm
zöld vezeték piros vezeték 17,9 ohm
kék vezeték zöld vezeték 18 ohm
zöld vezeték kék vezeték 18 ohm

Ezek alapján a hangszórók pozitív pólusai között, vagyis a piros-kék vezetékek (34,5 ohm) között a sorba kötött hangszórók eredő ellenállását kell kapjuk. Sorba kötött hangszórók esetén az eredő ellenállás a két hangszóró ellenállásának összege, vagyis 17,8 ohm + 18 ohm = 35,8 ohm. Ehhez a mért értékek közül valóban a 34,3 ohm (illetve 34,1 ohm) áll a legközelebb:

fekete mérőzsinór piros mérőzsinór ellenállás
piros vezeték kék vezeték 34,3 ohm
kék vezeték piros vezeték 34,1 ohm

A mikrofon negatív vezetéke ugyan az lesz, mint a hangszórók negatív vezetéke, vagyis a zöld vezeték. Pozitív pólusa pedig kizárásos alapon a fehér vezeték lesz.

Az elektret mikrofonok hosonlóak a kondenzátor mikrofonokhoz. A mikrofonnak polaritása van. Más-más ellenállás értéket kapunk, hogyha a mérőérintkezőket felcseréljük. A műszer mérőárama egy kondenzátorhoz hasonlóan feltölti a mikrofont, az ellenállása eközben nő. Amikor teljesen feltöltődött, akkor “végtelen” ellenállás mérhető rajta.

fekete mérőzsinór piros mérőzsinór ellenállás
zöld vezeték fehér vezeték 1.332 ohm
fehér vezeték zöld vezeték 803 ohm

A további mérések, melyekben a mikrofon pozitív pólusa, vagyis a fehér vezetéke szerepel, a mikrofon és a vele sorba kötött egyik hangszóró eredő ellenállását mutatják, a mikrofont polaritás helyesen illetve fordított polaritással mérve. Sorba kötött ellenállások eredő ellenállása a két ellenállás összege, vagyis
17,8 ohm + 1.332 ohm = 1.349,8 ohm, ami helyett 1.346 ohm-ot mértünk, illetve
17,9 ohm + 1.332 ohm = 1.349,9 ohm, ami helyett 1.346 ohm-ot mértünk.
A mérési eredmények tehát nagyságrendileg stimmelnek a számítások alapján is.

fekete mérőzsinór piros mérőzsinór ellenállás
piros vezeték fehér vezeték 1.346 ohm
fehér vezeték piros vezeték 819 ohm
kék vezeték fehér vezeték 1.346 ohm
fehér vezeték kék vezeték 819 ohm

Kis mértékű eltérések a műszer pontatlanságából, a mérés hibájából vagy a fejhallgató tökéletlenségéből is adódhatnak, a mérési eredmény szempontjából nincs jelentőségük.

Az, hogy melyik hangcsatornához melyik vezeték (és hangszóró) tartozik, a vezetékek műszeres mérésével általában nem határozható meg. Ehhez egy egyszerű tesztet kell elvégeznünk, amely során lejátszunk egy felvételt a fejhallgatón, miközben külön-külön ki- és bekapcsoljuk a hangcsatornákat.

A mérési eredmény tehát a következő:

PIN-1 bal hangcsatorna pozitív piros vezeték
PIN-2 jobb hangcsatorna pozitív kék vezeték
PIN-3 bal hangcsatorna negatív,
jobb hangcsatorna negatív,
mikrofon negatív
zöld vezeték
PIN-4 mikrofon pozitív fehér vezeték

Így már rá tudjuk forrasztani az új csatlakozót a fejhallgató kábelére a műszeres méréssel meghatározott bekötés alapján.