A Fejhallgató Szervizben vezetékes fejhallgatókat és fülhallgatókat javítunk.
Az alábbiakban szeretném összefoglalni a szolgáltatásainkkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az egyes eszközökre jellemző hibákat, valamint a különböző javítások munkadíját és alkatrészköltségét.

Fejhallgató szervizSokan felhívnak telefonon, mielőtt behoznák a hibás fejhallgatójukat, viszont látatlanul elég nehéz megtippelni a hiba okát illetve pontos árajánlatot adni a javításra, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy hozza be a hibás eszközét hibamegállapításra.

A javítandó eszközöket Budapesti szervizünkben,
az Üllői út 70-ben lehet leadni javításra
hétfőtől-csütörtökig 12 és 18 óra között.

A hibamegállapítás díjtalan, vagyis átnézés után a vásárló eldöntheti a kapott árajánlat alapján, hogy érdemes-e megjavíttatni hibás fejhallgatóját. A fejhallgatót először szemrevételezzük, megkérdezzük, hogy mi a hibajelenség, ami miatt behozta. Ezek alapján eldöntjük, hogy tudjuk-e vállalni a javítását, egyáltalán javítható-e az adott eszköz. Például a törötteket és a bluetooth-os eszközöket általában nem tudjuk javítani. Hogyha egy eszköznek több különböző hibája is van, akkor a munkadíjak nem adódnak össze, hanem egyedi árajánlatot adunk.


Természetesen az árlistán szereplő összes szolgáltatással foglalkozunk,
de a Fejhallgató Szerviz fő profilját az alábbi három javítás képezi:

Jack dugó csere fejhallgatón, fülhallgatón

Jack dugó csere fejhallgatón, fülhallgatón

A leggyakoribb hiba az, hogy a fejhallgató vagy fülhallgató kábelében lévő vezetékek megsérülnek vagy teljesen el is szakadnak a jack csatlakozó tövében. Ilyenkor a gyári jack dugót le kell vágni a sérült kábelrésszel együtt (körülbelül 1-2 centi) és egy szerelhető jack dugóval pótolni.

Kábel javítás fejhallgatón, fülhallgatón

Kábel javítás fejhallgatón, fülhallgatón

Ha a kábel felül sérül, akkor általában javítható, nem kell az egész kábelt kicserélni, elég kivágni a sérült részt, és újraforrasztani a vezetékeket a hangszórókra. Hasonló a teendő akkor is, ha a vezetékek egy mikrofonos fejhallgató vezérlőjénél sérülnek meg.

Teljes kábelcsere fejhallgatón, fülhallgatón

Teljes kábelcsere fejhallgatón, fülhallgatón

Teljes kábelcserére akkor kerül sor, ha a fejhallgató vagy fülhallgató kábele rossz állapotú vagy ha a közepén sérült, mert ilyenkor a sérült kábelrész kivágása után a két kábelvéget nem célszerű összetoldani, mert az nem volna tartós megoldás. Ehelyett új kábelt kell készíteni egy szerelhető jack dugóval és az új kábel vezetékeit be kell forrasztani a hangszórókhoz.


Fejhallgató javítás

Fejhallgató javításLeggyakoribb hiba a kábel sérülése, ami nem mindig látható. A hibajelenség az szokott lenni, hogy a füles egyik fele nem szól. A szakadást műszerrel lehet kimérni. Legvalószínűbb, hogy a kábelben lévő vezeték a jack dugó tövében szakad meg. Ezt a hibát dugócserével lehet orvosolni. A dugócsere azt jelenti, hogy levágjuk a gyári dugót a sérült kábelrésszel együtt, majd egy szerelhető jack dugóval pótoljuk azt. A fejhallgató gyári dugója nem szétszedhetős, tehát nem lehet visszarakni a kábelre. A dugócsere munkadíja 2.000 forint, az alkatrészköltség alap esetben 1.000 forint. Néha felül sérül a vezeték, azon a részen, ahol a kábel a fejhallgató részbe csatlakozik. Ilyenkor le kell vágni a sérült részt, és a fejhallgató szétszedése után újraforrasztani a vezetékeket a hangszóróhoz. A kábel javítása 3.000 forintba kerül, alkatrész nem szükséges hozzá. Legritkább, amikor a vezeték közbülső részen (tehát se nem alul se nem felül) szakad el. Ezt csak teljes kábelcserével lehet javítani. A teljes kábelcsere munkadíja szintén 3.000 forint. Az alkatrészköltség alap esetben 1.500 forint. Azért írtam, hogy alap esetben, mert lehet kérni tetszőleges hosszúságú kábelt, illetve többféle jack dugó közül lehet választani. Előfordul, hogy maga a hangszóró hibásodik meg, nem pedig a vezeték. Ilyenkor típustól függ, hogy ki tudjuk-e cserélni a hangszórókat. A hangszórókat mindig párban cseréljük, hogy a karakterisztika és a hangerő teljesen azonos legyen. A hangszóró cseréhez Monacor márkájú hangszórót használunk, ami elég jó minőségű és emellett általános paraméterekkel rendelkezik, így elég sok típusba beszerelhető. A hangszóró csere munkadíja 3.000 forint, alkatrészköltsége 3.000 forint.


Fülhallgató javítás

Fülhallgató javításA fülhallgatóknál is a kábel sérülése a leggyakoribb hiba. Ezért hogyha a fülhallgató egyik fele nem szól, először a jack dugóra gyanakszunk. Megpróbáljuk megszólaltatni az elnémult oldalt a kábel mozgatásával, hajlítgatásával. Hogyha a hang visszajön, amikor a dugó tövében mozgatjuk a kábelt, akkor dugócserével javítjuk a fülest, aminek 2.000 forint a munkadíja, és alap esetben 1.000 forint az alkatrészköltsége. Headsetes, azaz mikrofonos fülhallgatóhoz való 4 pólusú jack dugónk is van, tehát ezeket az eszközöket is tudjuk javítani. Hogyha a sérülés nem a dugónál van, akkor a további hibakereséshez meg kell bontani a hangszórótartó dobozokat. Ez a művelet kissé rizikós, némelyik típusnál a hangszórók könnyen megsérülnek, a műanyag burkolat megrepedhet, a fém megkarcolódhat. Ha már hozzáférünk a hangszórók érintkezőihez, akkor ki tudjuk mérni a forrasztásokon, hogy a hangszóróban van-e szakadás. A fülhallgatók pici hangszóróit sajnos nem tudjuk cserélni, hogyha azok hibásodtak meg. Ha a hangszórók hibáját kizártuk, ki tudjuk mérni a vezetékeket is, egészen a jack dugóig. Felül lehet vágni a kábelből, ha ott van a sérülés, ez 3.000 forintba kerül. Ha a kábel közbülső részen sérült, akkor a fülhallgató csak teljes kábelcserével javítható, aminek 3.000 forint a munkadíja, és alap esetben 1.500 forint az alkatrészköltsége.


Audio kábel készítés, audio kábel javítás

Vállaljuk egyedi audio kábelek elkészítését, tetszőleges hosszúságban, választható csatlakozóval. A csatlakozó lehet például 2.5mm-es, 3.5mm-es, 6.3mm-es jack dugó vagy aljzat, mono és sztereó kivitelben, RCA dugó vagy aljzat, XLR dugó vagy aljzat, mini XLR csatlakozó. Az audio kábel javítás munkadíja 2.000 forint. Az audio kábel készítés munkadíja 3.000 forint. A munkadíj az alkatrészköltséget nem tartalmazza.

Audio kábel készítés és javítás – További részletek: