A Fejhallgató Szervizben vezetékes fejhallgatók és fülhallgatók kábeles hibáit javítjuk. Az alábbiakban szeretném összefoglalni a szolgáltatásainkkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az egyes eszközökre jellemző hibákat, valamint a különböző javítások munkadíját és alkatrészköltségét.

Fejhallgató szervizSokan felhívnak telefonon, mielőtt behoznák a hibás fejhallgatójukat, viszont látatlanul elég nehéz megtippelni a hiba okát illetve pontos árajánlatot adni a javításra. A szervizben a hibamegállapítás díjtalan.

A javítandó eszközöket Budapesti szervizünkben,
az Üllői út 70-ben lehet leadni javításra
hétfőtől-csütörtökig 14 és 18 óra között.

A hibamegállapítás díjtalan, vagyis a megrendelő átnézés után eldöntheti a kapott árajánlat alapján, hogy a hibás fejhallgatót érdemes-e javíttatni. A fejhallgatót először átnézzük és megkérdezzük, hogy mi a hibajelenség, ami miatt behozta. Ezek alapján eldöntjük, hogy tudjuk-e vállalni a javítást, egyáltalán javítható-e az adott eszköz és hiba. Például a törötteket és a bluetooth-os eszközöket nem javítjuk. Hogyha egy eszköznek több különböző hibája is van, akkor a munkadíjak nem adódnak össze, hanem egyedi árajánlatot adunk.


A Fejhallgató Szerviz fő profilját az alábbi három javítás képezi:

Jack dugó csere fejhallgatón, fülhallgatón

Jack dugó csere fejhallgatón, fülhallgatón

A leggyakoribb hiba az, hogy a fejhallgató vagy fülhallgató kábelében lévő vezetékek megsérülnek vagy teljesen el is szakadnak a jack csatlakozó tövében. Ilyenkor a gyári jack dugót le kell vágni a sérült kábelrésszel együtt (körülbelül 1-2 centi) és egy szerelhető jack dugóval pótolni.

Kábel javítás fejhallgatón, fülhallgatón

Kábel javítás fejhallgatón, fülhallgatón

Ha a kábel felül sérül, akkor általában javítható, nem kell az egész kábelt kicserélni, elég kivágni a sérült részt, és újraforrasztani a vezetékeket a hangszórókra. Hasonló a teendő akkor is, ha a vezetékek egy mikrofonos fejhallgató vezérlőjénél sérülnek meg.

Kábelcsere fejhallgatón, fülhallgatón

Kábelcsere fejhallgatón, fülhallgatón

Kábelcserére akkor kerül sor, ha a fejhallgató vagy fülhallgató kábele rossz állapotú vagy ha a közepén sérült, mert ilyenkor a sérült kábelrész kivágása után a két kábelvéget nem célszerű összetoldani, mert az nem volna tartós megoldás. Ehelyett új kábelt kell készíteni egy szerelhető jack dugóval és az új kábel vezetékeit be kell forrasztani a hangszórókhoz.


Mi a különbség a fejhallgató, a fülhallgató és a headset között?

A fejhallgató és a fülhallgató között az a különbség, hogy a fejhallgatónak van fejpántja, ami a két oldalát összeköti. A headset olyan fejhallgató, aminek van mikrofonja. Viszont ha a mikrofon a kábelen van egy telefon vezérlőbe beépítve, akkor mikrofonos fejhallgatóról vagy mikrofonos fülhallgatóról beszélünk.


Fejhallgató javítás

Fejhallgató javításLeggyakoribb hiba a kábel sérülése, ami nem mindig látható. A hibajelenség az szokott lenni, hogy a füles egyik fele nem szól. A szakadást műszerrel lehet kimérni. Legvalószínűbb, hogy a kábelben lévő vezeték a jack dugó tövében szakad meg. Ezt a hibát dugócserével lehet orvosolni. A dugócsere azt jelenti, hogy levágjuk a gyári dugót a sérült kábelrésszel együtt, majd egy szerelhető jack dugóval pótoljuk azt. A fejhallgató gyári dugója nem szétszedhetős, tehát nem lehet visszarakni a kábelre. A dugócsere munkadíja 6.000 forint, az alkatrészköltség alap esetben 1.000 forint. Néha felül sérül a vezeték, azon a részen, ahol a kábel a fejhallgató részbe csatlakozik. Ilyenkor le kell vágni a sérült részt, és a fejhallgató szétszedése után újraforrasztani a vezetékeket a hangszóróhoz. A kábel javítása 7.000 forintba kerül, alkatrész nem szükséges hozzá. Legritkább, amikor a vezeték közbülső részen (tehát se nem alul se nem felül) szakad el. Ezt csak kábelcserével lehet javítani. A kábelcsere munkadíja szintén 7.000 forint. Az alkatrészköltség alap esetben 2.500 forint. Azért írtam, hogy alap esetben, mert lehet kérni tetszőleges hosszúságú kábelt, illetve többféle csatlakozó közül lehet választani.


Fülhallgató javítás

Fülhallgató javításA fülhallgatóknál is a kábel sérülése a leggyakoribb hiba. Ezért hogyha a fülhallgató egyik fele nem szól, először a jack dugóra gyanakszunk. Megpróbáljuk megszólaltatni az elnémult oldalt a kábel mozgatásával, hajlítgatásával. Hogyha a hang visszajön, amikor a dugó tövében mozgatjuk a kábelt, akkor dugócserével javítjuk a fülest, aminek 6.000 forint a munkadíja, és alap esetben 1.000 forint az alkatrészköltsége. Headsetes, azaz mikrofonos fülhallgatóhoz való 4 pólusú jack dugónk is van, tehát ezeket az eszközöket is tudjuk javítani. Hogyha a sérülés nem a dugónál van, akkor a további hibakereséshez meg kell bontani a hangszórótartó dobozokat. Ez a művelet kissé rizikós, némelyik típusnál a hangszórók könnyen megsérülnek, a műanyag burkolat megrepedhet, a fém megkarcolódhat. Ha már hozzáférünk a hangszórók érintkezőihez, akkor ki tudjuk mérni a forrasztásokon, hogy a hangszóróban van-e szakadás. A fülhallgatók pici hangszóróit sajnos nem tudjuk cserélni, hogyha azok hibásodtak meg. Ha a hangszórók hibáját kizártuk, ki tudjuk mérni a vezetékeket is, egészen a jack dugóig. Felül lehet vágni a kábelből, ha ott van a sérülés, ez 7.000 forintba kerül. Ha a kábel közbülső részen sérült, akkor a fülhallgató csak kábelcserével javítható, aminek 7.000 forint a munkadíja, és alap esetben 2.500 forint az alkatrészköltsége.


Audio kábel készítés, audio kábel javítás

Vállaljuk egyedi audio kábelek elkészítését, tetszőleges hosszúságban, választható csatlakozóval. A csatlakozó lehet például 2.5mm-es, 3.5mm-es, 6.3mm-es jack dugó vagy aljzat, mono és sztereó kivitelben, RCA dugó vagy aljzat, XLR dugó vagy aljzat, mini XLR csatlakozó. Az audio kábel javítás munkadíja 6.000 forint. Az audio kábel készítés munkadíja 7.000 forint. A munkadíj az alkatrészköltséget nem tartalmazza.

Audio kábel készítés és javítás – További részletek: