Felújítottam és megjavítottam egy Audioton DH-203 fejhallgatót. A kábele kontakthibás volt, és a hangerőszabályzó forgatógombok tekerésekor is recsegett.

Ez egy érdekes régi fejhallgató, amin több javítani való is akadt. Először kicseréltem a kontakthibás kábelét egy újra. Az eredeti 6.3 mm-es nagy jack dugó helyett az új kábelre már egy elterjedtebb 3.5 mm-es tüskeátmérőjű Lumberg dugó került. A két hangszórótartó doboz közötti kábelt is ki kellett cserélni, mivel ebben is volt néhány szakadás. Egy hasonló vastagságú egyeres árnyékolt kábellel pótoltam, amit az eredeti állapotnak megfelelően kötöttem be. Beforrasztásához ki kellett nyitnom a hangszórótartó dobozokat is. Ezek felső részét, amin maga a hangszóró is van, gyárilag sajnos csavarok helyett csőszegecsekkel fogatták az alsó résszhez. Vagyis úgy tervezték, hogy ne lehessen őket szétszedni. A csőszegecsek kibányászása közben pár helyen megrepedt a régi műanyag. Ezeket a repedéseket később pillanatragasztóval javítottam ki, a szegecsek helyére pedig csavarok kerültek.

A tekerőgombok egy potenciométer nevű alkatrészt rejtenek, amit a szakmabeliek gyakran csak potméternek hívnak. Ez egy rezisztív feszültségosztó, vagyis az ellenállás változtatásával hangerőszabályzóként használható. A belsejében lévő ellenálláspálya vagy az érintkező megsérülhetett, ettől recseg a hang tekerés közben. De sebaj, általános alkatrész lévén könnyen beszerezhető, le is cseréltem ezeket mindkét oldalon egy-egy újra.