PMR – Personal Mobile Radio

A Personal Mobile Radio, röviden PMR egy nem engedélyköteles rádiókommunikációs eszköz, melyet széles körben alkalmaznak, munkához és szabadidős tevékenységhez egyaránt. Az építésvezetőknél és a biztonsági őröknél is lenni szokott rádió, más néven adó-vevő. Az autósportban is rádión kommunikálnak. Sok cég a telephelyén belüli kommunikációt ezekkel az eszközökkel oldja meg, melyek nagy előnye, hogy használatuk díjmentes. Az ilyen rádióknak számos tartozéka lehet, például rali headset, sisakbeszélő avagy átbeszélő, vagy PTT gombbal és mikrofonnal ellátott diszkrét kinézetű fülhallgató is.

Hytera PT580H TETRA EDR rádió

EDR – Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer

A készenléti szervezetek, mint a rendészeti szervek és a katasztrófavédelem Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszert, röviden EDR-t használnak. Az EDR hazánkban 2007. február 1-től üzemel. Az EDR rádiók a korábban használt egyszerűbb URH rádiókkal ellentétben titkosítási algoritmussal védik az adást.

Az EDR használatára jogosult és kötelezett szervezetek a polgári titkosszolgálatok, katonai titkosszolgálatok, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Országos Rendőr-főkapitányság és alárendelt szervei, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, Honvédelmi Minisztérium, Magyar Honvédség, A Kormány kizárólagos rádió távközlő rendszerei üzemben tartásáért felelős állami szervek, Országos Mentőszolgálat.

TETRA – Terrestrial Trunked Radio

A magyar készenléti szervek EDR-hálózata Tetra-technológiával valósult meg. A TETRA (Földfelszíni Trönkölt Rádió) az ETSI (Európai Telekommunikációs Szabványügyi Intézet) által elfogadott hivatalos digitális rádió szabvány. Az ilyen rádiórendszerek előnye, hogy akár nagy területeken is működnek, jó hangminőséget biztosítva. Európában a Tetra-rendszer a 380-400 MHz-es frekvenciatartományt használja a kommunikációra.


Kenwood csatlakozó bekötése

Motorola csatlakozó bekötése


GCAI csatlakozó

A GCAI (Global Core Accessory Interface) csatlakozó kerek, 10 pólusú csatlakozó. A rádióban beépített aljzat található, a kézibeszélő kábelén pedig egy lengő dugó.


Yaesu rádió headset csatlakozó bekötése

Yaesu FTA-550, FTA-750

Yaesu FTA-550 rádió SCU-15 adapter

Yaesu FTA-550 rádió SCU-42 adapter


Kínai rali headset bekötése

Ennek a fajta headsetenek cserélhető kábele van, és rendeltetésétől függően különböző csatlakozókkal gyártott kábelek kaphatók hozzá. A headseten egy beépíthető 5 pólusú mini XLR dugó található, a kábel felső részén pedig egy lengő 5 pólusú mini XLR aljzat.

Kínai pilóta headset, rali headset bekötése

5 pólusú mini XLR headset csatlakozó bekötése

5 pólusú mini XLR csatlakozó bekötése
Pin 1 [-] Mikrofon fekete vezeték
Pin 2 PTT (Push to talk) piros vezeték
Pin 3 [+] Mikrofon fehér vezeték
Pin 4 [+] Hangszóró kék vezeték
Pin 5 [-] Hangszóró sárga vezeték

A fejhallgatóba épített csatlakozó dugónál, illetve a kábelre szerelt lengő csatlakozó aljzatnál a vezetékek szín szerinti bekötése azonos.


PTT (Push to talk)

A PTT egy gomb a rádión, melyet le kell nyomnunk, ha adni kívánunk a rádióval. Amíg a PTT gomb nincs lenyomva, minden rádióadás, amely a kiválasztott csatornán vagy frekvencián folyik, hallhatóvá válik a készülék hangszóróján. Az egy rádión egyszerre történő adás és vétel általában nem támogatott.

WOX (Voice-operated exchanged)

A WOX hang vezérelt adásindítást jelent. Ha ezt a funkciót bekapcsoljuk, nem kell a rádió PTT gombját kézzel nyomnunk ahhoz, hogy a rádiót adásra indítsuk.

CTCSS
Alcsatorna avagy szelektív zajzár kód

A CTCSS az alcsatornák egy típusa. A beszélgetőpartnerekkel ugyan azt a CTCSS kódot megadva elkerülhetjük, hogy más környéken lévő rádiósok adását is halljuk. Állítsunk be egy főcsatornát, majd alcsatornának egy CTCSS kódot, ami egy 1 és 38 közötti számsor lehet.

DCS
Alcsatorna avagy digitális kódolású szelektív zajzár

A DCS az alcsatornák egy típusa. A DCS kódot 39 és 121 között tudjuk beállítani. Ilyenkor a rádió egy digitális kódot sugároz az adás elején. A DCS jobb minőségű adást tesz lehetővé a CTCSS-hez képest.

GMRS (General Mobile Radio Service)

Általános mobil rádiószolgáltatás. A GMRS egy szárazföldi rádiószolgáltatás, amely kétirányú kommunikációra szolgál rövidebb távolságokon.

FRS (Family Radio Service)

Család Rádiószolgálat. Az FRS rövid távú kétirányú kommunikációt tesz lehetővé.