Egy AKG K250 stúdió fejhallgatón cseréltünk csatlakozót. A fejhallgató kábelén már eleve egy szerelhető kivitelű jack dugó volt egy korábbi javítás eredményeként, de a vezetékek leszakadtak róla. Mi a Neutrikkal szemben inkább az Amphenol márkájú csatlakozókat preferáljuk és használjuk fejhallgató javításhoz. Bár a szerelhető csatlakozókat többször is fel lehet használni, ebben az esetben mégis kicseréltük a meglévőt egy masszívabb típusra, hogy a javítás tartós legyen.

AKG K250 fejhallgató javítás

  • A 6.35mm tüskeátmérőjű Neutrik jack dugók kialakítása általában olyan, hogy a csatlakozó összecsavarásával egy műanyag elemet szorítunk rá a kábelre, ez tehermentesíti a forrasztásokat. Ezért ha a kábelt véletlenül megrántják vagy megcsavarják, a forrasztások könnyebben leszakadhatnak, mint az Amphenol csatlakozók esetében.
  • Az Amphenol jack dugóknál általában fogóval kell rányomni két oldalról a fém rögzítőket a kábelre. Ennek a megoldásnak az az egyetlen hátránya, hogy vastagabb kábelek esetén nem alkalmazható, de ezek a jó minőségű csatlakozók szinte minden fejhallgató kábelhez használhatóak, könnyű velük dolgozni és kellően masszívak.

A javításhoz ebben az esetben konkrétan egy Amphenol ACPS-RN-AU típusú 6.35mm tüskeátmérőjű “L” alakú aranyozott sztereó (TRS) jack dugót használtunk. Az AKG K250 fejhallgató kábelében négy vezeték található, mert a bal és a jobb oldali hangszóró negatív vezetéke nincs “összeközösítve” a fejhallgató részen belül, csak a dugónál. A vezetékek bekötése a következő: a fehér és a kék színű vezetékeket a csatlakozó alul lévő legnagyobb forrasztási pontjára kell forrasztani, ezek alkotják az árnyékolást, de nem a szó szoros értelmében, mivel ez nem egy árnyékolt kábel. Az utána következő forrasztási pontra a jobb hangcsatorna pozitív vezetéke kerüljön, a piros színű. Legfelülre a bal hangcsatorna pozitív vezetékét kell forrasztani, a sárgát.

A barkácsoló kedvű olvasóknak a következő tanáccsal kívánok jó munkát: csakis megfelelő szerszámokkal és jó minőségű alkatrészekkel dolgozzanak, mert ezek nagyban megkönnyítik a fejhallgató javítást.
Aki viszont biztosra szeretne menni, az inkább velünk javíttassa fejhallgatóját, fülhallgatóját, mert itt a Fejhallgató Szervizben már számolatlanul sok fejhallgatót és fülhallgatót javítottunk a vállalkozás 2014-es indulása óta.