A következőkben egy AKG K272 fejhallgató lelki világával és javításával ismerkedhet meg közelebbről. Minden hasonló fazonú AKG fejhallgatónál ugyan ezekre a hibákra lehet számítani, tehát például a K121, K141, K142, K240, K271-es típusoknál is.

Ennél a konkrét fejhallgatónál a kábel burkolata sérült meg szemmel látható módon, a felső részén a törésgátló alatt, ahol a fejhallgatóba csatlakozik. Ha a kábel burkolata megsérül, akkor előbb-utóbb a belső vezetékek is elszakadnak. A sérült kábelt nem érdemes szigetelőszalaggal leragasztani, mert az nem oldja meg a problémát. A szakszerű megoldás ehelyett az, hogy le kell vágni a kábelt a sérült rész alatt, majd a fejhallgató szétszedése után vissza kell forrasztani a kábel épen maradt részének vezetékeit a helyükre.

Ez a megoldás csak akkor jó, ha a sérülés közvetlenül felül található, máskülönben a maradék kábel valószínűleg már túl rövid lenne a fejhallgatóhoz. Ha a gyári kábel javítása nem lehetséges, akkor teljes kábelcserével javítjuk a fejhallgatót.

Szervizesként nagyra értékelem a tartós megoldásokat. Ennél a fejhallgató típusnál maga a fejpánt például baromi masszív és ötletes. A jobb hangcsatorna audio jelét a fejpánt két rugalmas fém alkatrésze vezeti át a jobb oldali hangszórókhoz. A kábel és a fejpánt, valamint a fejpánt és a hangszórók között összekötő vezetékek vannak a burkolat alatt. Na ezekkel szokott még gond lenni, mert túl merevek és emiatt idővel leszakadnak a forrasztásoknál. A vezeték szakadást a fülre simuló részek billegő mozgása okozza, mert ilyenkor a belső vezetékek is mozognak.

Rendszeres mozgatás hatására bármelyik vezeték elszakad, ez csak idő kérdése. Ezért mennek tönkre ilyen hamar a fejhallgatók és fülhallgatók.

A fenti problémára az a megoldás, hogy a gyári vezetékeket ki kell cserélni olyan zománcozott rézszálakból sodrott vezetékekre, amilyenek szinte minden ma kapható fejhallgató és fülhallgató kábelében vannak. Ez a fajta vezeték sem örök életű, de jóval rugalmasabb és ezáltal tartósabb, mint az eredeti.


Utángyártott fülpárna AKG K272 fejhallgatóhoz